Stedendriehoek / Achterhoek

Veel spoorwegovergangen ondanks beloften nog steeds onveilig

Een onbeveiligde overweg bij Apeldoorn.
Een onbeveiligde overweg bij Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Ondanks beloftes van ProRail zijn er in Gelderland nog steeds negen onbeveiligde spoorwegovergangen. ProRail stelde een speciaal programma op om al die punten aan te pakken, dat moest eind 2023 zijn afgerond.
Maar een rondgang van Omroep Gelderland laat zien dat het spoor bij negen plekken nog steeds over kan worden overgestoken, zonder dat daar een actieve beveiliging is. Die plekken worden ook wel nabo's genoemd (niet-actief beveiligde overweg).

Weerbarstig

Op die plekken staan wel waarschuwingsborden en kruisen, maar er zijn geen spoorbomen die dichtgaan als er een trein aankomt. “We hadden ze graag allemaal voor eind 2023 aangepakt, maar de praktijk is weerbarstiger", aldus een woordvoerder van ProRail. “Ook omdat de situatie rond elke nabo specifiek en dus anders is.”
Bij sommige kunnen alleen fietsers en voetgangers oversteken, maar bij zes van deze punten kan al het verkeer oversteken. Het gaat wel om plekken waar weinig verkeer komt. Toch zijn op een aantal plaatsen matrixborden neergezet om overstekend verkeer nog eens extra te waarschuwen voor het gevaar.

Ondoenlijk

In Dieren hebben inwoners zelf maar een hek neergezet omdat er vlak bij de overweg kleine kinderen wonen. Maar omwonende Richard Meijers vindt niet dat ProRail verzaakt. “Nee, ze hebben alles op alles gezet. Maar met de weeromstandigheden is het bijna ondoenlijk om een weg aan te leggen", vertelt hij. Die weg is nodig om de overgang te kunnen sluiten.
ProRail geeft aan dat er meer redenen zijn: sommige aanbestedingen zijn mislukt, het materiaal kon niet op tijd geleverd worden of er zijn onderhandelingen nodig. “Het is buitengewoon complex.”