Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Gelders Museum brengt politiek en musea in beweging: 'Meer geld naar cultuur.'

Ridders van Gelre, Paulo Martina en wethouder Sjoerd Wannet presenteren plan Gelders Museum.
Ridders van Gelre, Paulo Martina en wethouder Sjoerd Wannet presenteren plan Gelders Museum. © Dolly Verhoeven
ARNHEM - De plannen om een Gelders Museum op te richten in Zutphen brengen de provinciale politiek en de cultuursector in Gelderland volop in beweging. Fracties in het Gelders Parlement reageren enthousiast op de plannen.
Het CDA in de Provinciale Staten laat weten op Facebook: “Wij vinden het belangrijk dat iedere Gelderlander en bezoeker de geschiedenis van onze provincie kan beleven.” De PvdA heeft een agendaverzoek ingediend om binnenkort te debatteren over het Gelders Museum. Verschillende fracties, waaronder de BBB, ondersteunen dat initiatief.
Museumdirecteuren en conservators uit heel Gelderland kwamen onlangs bij elkaar om na te denken over het Gelders Museum in Zutphen. Veel van hen zien een overkoepelende tentoonstelling, waar de geschiedenis van Gelderland samenkomt op één vaste locatie, als een belangrijke aanwinst in het museale aanbod.
Paulo Martina was de gastheer van de inspiratiemiddag als de directeur van de Musea Zutphen. “Wij willen het Gelders Museum graag faciliteren," zegt hij strijdbaar. "En dat mag niet ten koste gaan van de huidige budgetten. Er moet met dit plan juist meer geld naar cultuur en erfgoed in Gelderland.”

Musea verbinden

“We snappen dat een Gelders Museum geld kost,” zegt Elrie Bakker-Derks, fractievoorzitter van Ja21 in de Provinciale Staten. “Ik vind het niet erg als er geld bij moet als dat maar wel gebeurt met een realistisch businessplan.”
Partijen vinden het ook belangrijk dat het bestaande museumnetwerk wordt versterkt. “Dat is precies wat we in Zutphen van plan zijn,” verzekert Paulo Martina. Hij laat een kaart van Gelderland zien met tientallen erfgoedorganisaties die willen meedenken over het Gelders Museum in Zutphen. Die zijn met een rode draad aan elkaar gebonden. “We willen zorgen voor een wisselwerking tussen de regionale musea en het Gelders Museum. Wij verwijzen met onze tentoonstelling naar alle parels in de provincie en sommige exposities die wij organiseren zouden ook rond kunnen reizen.”
Paulo Martina met de museumkaart van Gelderland
Paulo Martina met de museumkaart van Gelderland © Musea Zutphen

'Prachtige keuze'

Het plan voor het Gelders Museum komt van de Ridders van Gelre. In hun programma’s bij Omroep Gelderland pleiten ze al jaren voor een centrale plek waar de geschiedenis van Gelderland samenkomt. Zij vinden daarbij steevast Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, aan hun zijde. “Ik vind Zutphen een goede plek voor het Gelders Museum. De stad heeft een prachtig historisch decor en het is echt één van de oude Gelderse hoofdsteden. Dus wat dat betreft is het een prachtige keuze.”
Gelderland besteedt per hoofd van de bevolking het minst aan cultuur en erfgoed van alle Nederlandse provincies.
Paulo Martina, directeur van Musea Zutphen
De gemeente Zutphen stelt een leegstaande vleugel van het stadhuis beschikbaar voor het Gelders Museum. Paulo Martina zorgt vervolgens voor de exploitatie als onderdeel van de Musea Zutphen waar hij al directeur van is. “Dat kan op verschillende manieren en met verschillende budgetten. Als we kijken naar andere provinciale musea dan kost het Zeeuws Museum jaarlijks drie miljoen euro en het Gronings Museum negen miljoen euro. Gelderland besteedt per hoofd van de bevolking het minst aan cultuur en erfgoed van alle Nederlandse provincies. Daar moet het Gelders Museum verandering in brengen.”

Onderzoek naar Gelders Museum

Cultuur- en erfgoedgedeputeerde Peter Drenth trekt de komende maanden honderdduizend euro uit om de mogelijkheden voor een Gelders Museum te onderzoeken. Er liggen vier scenario’s op tafel. Het Gelders Museum krijgt een eigen gebouw, het wordt gehuisvest in een bestaand museum, het wordt een reizende tentoonstelling of het Gelders Museum krijgt een digitale vorm. “Het doet me plezier dat er zoveel mensen enthousiast zijn over dit plan uit ons coalitieakkoord,” laat Peter Drenth weten. Het onderzoek moet in de zomer zijn afgerond.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.