Arnhem en omstreken

Families van statushouders komen in dit hotel

Het hotel in Wolfheze waar familie van statushouders wordt opgevangen.
Het hotel in Wolfheze waar familie van statushouders wordt opgevangen. © Google Maps
OOSTERBEEK - In het Fletcher Hotel in Wolfheze vangt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vanaf maart nareizende familieleden van statushouders op. In het hotel is plaats voor maximaal 140 mensen.
Het college van burgemeester en wethouders van Renkum heeft de opvang van de familie mogelijk gemaakt, meldt de gemeente maandag. De opvang duurt minstens een jaar. Mogelijk komt er nog een jaar bij.
Statushouders hebben een verblijfsvergunning voor wie gemeenten passende woonruimte moeten regelen.

Eerst melden in Zevenaar

Nareizende familieleden die in Nederland aankomen, moeten zich melden bij de IND in Zevenaar. Die regelt de papieren, vaak binnen een week, legt de gemeente uit in een verklaring. Daarna gaan zij naar familie of naar een andere opvangplek.
'In de paar dagen tussen de aankomst en hun IND-afspraak is het COA verantwoordelijk voor opvang, begeleiding, zorg, vervoer en beveiliging', schrijft Renkum.

Te weinig ruimte

Burgemeester Agnes Schaap noemt het belangrijk de opvangcrisis op te lossen. Elke week komen er tussen de twee- en driehonderd nareizende familieleden aan in Nederland. Het COA vangt ze al op in Zevenaar en Duiven, maar heeft daar te weinig ruimte.