Rijk van Nijmegen / Noord-Veluwe

Demissionair minister van Onderwijs loopt stage bij dit bedrijf

Minister van Onderwijs loopt een dagje stage voor verjaardag Stagepact MBO
Minister van Onderwijs loopt een dagje stage voor verjaardag Stagepact MBO © Omroep Gelderland
WEURT - Robbert Dijkgraaf loopt een dagje stage in het kader van het Stagepact mbo. Dat bestaat inmiddels één jaar. Onder die naam moeten er meer en vooral betere stageplekken komen voor mbo'ers. De minister van Onderwijs is tevreden hoe het loopt, maar de landelijke studentenvakbond JOB MBO, zegt dat er voor de studenten nog veel moet worden veranderd.
Niemand minder dan Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs bezocht vandaag ter ere van het 1-jarige bestaan van het stagepact een bedrijf in Weurt, bij Huisman Logistics.
Sterker nog de minister loopt zelf een dagje mee als stagiair. En hij heeft daar zichtbaar plezier in. "Moet ik hier in knijpen, okay," zegt de minister als hij een zware palletwagen moet besturen. "De minister is een goede leerling, hoor zegt de MBO-student die hem begeleid."
Bij Huisman Logistics krijgt hij uitleg van het bedrijf, het plaatselijke ROC en de mbo-studenten Rik en Sam, over hoe hun stageplek er daar uitziet.

Stagebegeleiding moet beter

Het stagepact moet ervoor zorgen dat de stagebegeleiding wordt verbeterd. En sterker nog: dat er überhaupt voldoende stageplekken zijn. Dat studenten een passende vergoeding krijgen voor hun stages en dat stagediscriminatie wordt uitgebannen.

Tevredenheid over Stagepact MBO

"We zien inmiddels dat heel veel scholen begonnen zijn met stage matching, waarbij studenten ook een stage toebedeeld kunnen krijgen. Ik zie ook veel betere stage beloningen", aldus de minister.
"Dat kan nog beter, maar we zien daar wel een mooi begin. En we zien dat het aantal stageplaatsen aan het toenemen is. Dus ik vind het echt wel heel mooi dat we hier gezamelijk de schouders onder zetten."

In de kinderschoenen

Fantastisch zou je denken, maar Maria Middelkoop, secretaris van de landelijke studentenvakbond JOB MBO, plaatst daar nog wel de nodige kanttekeningen bij.
"We merken nog wel dat het in de kinderschoenen staat. Het pact heeft vier jaar gekregen als deadline en we zijn nu pas een jaar verder. We merken wel dat er aan alle kanten aan gewerkt wordt, maar vanuit het perspectief van de student zien we nog niet heel veel veranderingen."

'Studenten moeten scherp blijven'

"Op een aantal plekken gaat het heel erg goed. Zoals hier bijvoorbeeld", zegt de minister in Weurt op de kritiek. "Maar dat is lang niet overal zo. Het is juist belangrijk dat de studenten daar scherp op blijven. Want het Stagepact gaat niet alleen over die plekken waar het al goed loopt, maar ook over de plekken waar nog een tandje bij kan."