Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Drugslab bij je buren? Zo herken je dat

Zo kan een drugslab er van binnen uitzien.
Zo kan een drugslab er van binnen uitzien. © ANP
HERVELD - In een schuur bij een boerderij in Herveld is maandagochtend een drugslab gevonden. De politie kwam het lab op het spoor nadat er een explosie plaatsvond. Hoe voorkom je dat je als buurt 'verrast' wordt door zo'n knal en herken je het lab al voordat het fout gaat?
Aan de Merkenhorststraat in Herveld hangen de brokstukken nog in de bomen bij de boerderij. Alles wijst erop dat hier iets is gebeurd, maar dat is in het geval van de productie van synthetische drugs natuurlijk lang niet altijd het geval.

Stank

Als mensen vermoeden dat er in hun buurt misschien synthetische drugs worden geproduceerd, kunnen ze in eerste instantie hun neus het werk laten doen. Een drugslab ruikt sterk naar chemische stoffen, zoals oplosmiddelen als aceton. Weten hoe dat ruikt? Haal je neus eens op boven een flesje nagellakverwijderaar.
Maar ook de mensen die drugs produceren weten dat hun 'bedrijf' niet zo prettig ruikt. Om te voorkomen dat de stank de productielocatie verlaat, zijn de gaten en kieren van een pand vaak afgedicht met bijvoorbeeld purschuim, zo zegt de politie. De lucht uit zo'n locatie moet toch ergens naar buiten, dus daar worden vaak afzuiginstallaties met koolstoffilters voor gebruikt. Een pijp uit het dak kan daarop wijzen.
Om de lucht verder te verdoezelen kiezen drugsproducten hun locaties vaak weloverwogen. Werken met stinkende stoffen doen ze dan ook graag tussen fabrieken of boerderijen die ook stinken. Daardoor valt de stank minder op.

Kijk goed

Een drugslab voldoet vaak aan een paar uiterlijke kenmerken. Zo kan het zijn dat er camera's, alarminstallaties of honden in worden gezet, om te zorgen dat ongenodigde gasten het lab niet zullen opmerken. Of zijn er op een vervallend pand ineens splinternieuwe sloten te zien? Dat is ook een aanwijzing, zegt het Platvorm Veilig Ondernemen.
Staan er op een terrein ineens veel IBC-containers? Dat zijn doorschijnende, witte of zwarte containers in een stalen frame. Wees dan ook alert. Deze containers zijn namelijk bedoeld voor het transport en de opslag van vloeistoffen en erg populair onder criminelen die drugs maken.
Zie je veel verschillende mensen komen en gaan rond een bepaalde locatie? Met name in de avond? Dan kan dat verdacht zijn.

Wat als je een lab vermoedt?

Mensen die letterlijk op een lab stuiten, moeten direct naar buiten gaan. Ook al ruiken ze geen chemische stoffen, het kan alsnog zijn dat er een giftige stof aanwezig is. Op het moment dat je zelf veilig bent, bel dan direct 112. Vermoed je de aanwezigheid van een lab omdat je een of meerdere van bovenste aanwijzingen signaleert, dan is 0900-8844 het juiste nummer om te bellen.
Mensen die het liever anoniem doen, kunnen naar 0800-7000 bellen. Mocht je in de gelegenheid zijn, kun je nummerborden, signalementen of opvallende zaken noteren.