Rijk van Nijmegen

Tatoeages, huwelijksaanzoeken en nu een boek over het Gezicht van Nijmegen

kunstenaar Andreas Hetfeld en zijn geliefde masker
kunstenaar Andreas Hetfeld en zijn geliefde masker © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Meer dan honderd jaar geleden opgevist uit de Waal en nu een icoon van de oudste stad van Nederland. Het gigantische masker op het eiland Veur-Lent in Nijmegen krijgt zijn eigen boek.
Want het verhaal is te mooi om niet verteld te worden, vindt kunstenaar Andreas Hetfeld uit Lent. Hij maakte dat grote masker op het stadeiland. Je kunt een trap op aan de achterkant van het masker en als je dan door de ogen kijkt zie je de Sint Stevenskerk aan de overzijde van de Waal.

Huwelijksaanzoeken en tatoeages

Het kunstobject is een waanzinnig populair fotopunt geworden en wordt overal en nergens uitgesmeerd op sociale media. Er zijn zelfs al huwelijksaanzoeken bij gedaan en er lopen inmiddels verschillende mensen rond met tatoeages van het masker op hun lijf, vertelt de kunstenaar op Radio Gelderland tegen presentator Rob Kleijs.
Luister hier naar het interview op Radio Gelderland:
Andreas Hetfeld in gesprek met Rob Kleijs

Bataafse ruiters

Het originele masker dat model stond voor het kunstwerk is een slordige 2000 jaar oud en sinds het bestaan van museum Valkhof pronkstuk in de verzameling. Rond 1915 wordt het tijdens baggerwerkzaamheden bij de spoorbrug opgevist uit de Waal.
Kunstenaar Andreas Hetfeld ziet het in het museum en wordt op slag verliefd. Hij stelt zich voor hoe je het in je broek moet hebben gedaan van angst als vijftig van zulke maskers, blinkend in het zonlicht, je emotieloos aanstaren, waarna de Bataafse ruiters die ze dragen op je afstormen om je een kopje kleiner te maken.

Ontelbare selfies

Andreas pakte het groter aan. Een metalen raamwerk lassen, helemaal vol spuiten met pur en dan eindeloos in de weer met een stanleymes om het masker in reuzenformaat tevoorschijn te toveren. Het eindresultaat vaart per schip vanaf de werf in Millingen - zijn tijdelijke atelier - over de Waal naar Nijmegen.
Daar wordt het met liefde ontvangen door het volk van Nijmegen en ver daarbuiten. Ontelbare selfies bij het masker tot gevolg. Maar dan moet het weg. Want het is bedoeld als tijdelijk. De werkelijkheid is dat een grote aannemer in de bouw flink heeft meebetaald aan het kunstwerk dat honderdduizend euro kost.

Massaal protest

Eis van dat bouwbedrijf was dan wel dat het kunstwerk dan op termijn naar de overkant van de Waal zou verhuizen, midden in hun nieuwbouwproject, in de schaduw van de flatgebouwen aldaar. De kunstenaar verdrietig en heel Nijmegen boos. De verantwoordelijk wethouder bleek aanvankelijk onverzettelijk, totdat de gemeenteraad zegt: dan betalen wij die bouwbazen wel en blijft het het masker staan waar het nu staat. Heel Nijmegen blij, de kunstenaar opgelucht.
Dit hele avontuur is voor de kunstenaar aanleiding om nu een boek te realiseren over Het Gezicht van Nijmegen, zoals het masker officieel heet. Dat kost 12.000 euro en daarom zamelt Hetfeld momenteel geld in. En mensen houden overduidelijk nog steeds van het masker want hij is al over de helft. Maar elke euro helpt, en daarom vraagt de kunstenaar iedereen die dat wil een bijdrage te leveren. Contact leggen kan via hetmaskerleeft@gmail.com.

Komende zondag 18 februari geeft kunstenaar Andreas Hetfeld een lezing over Het Gezicht van Nijmegen. Van 11.00 - 12.00 uur in de Mariakapel van Santa Maria, Bredestraat 174 in Nijmegen.