Arnhem en omstreken

Marinier verkwist geld van collega's, moet nu de bak in

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Pixabay / ANP, beeldbewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - De militaire kamer heeft een 25-jarige Arnhemmer tot anderhalf jaar celstraf veroordeeld vanwege grootschalige oplichting. Dat deed de man toen hij marinier was, inmiddels is hij dat niet meer. Hij liep tegen de lamp toen hij werd aangehouden voor appen achter het stuur.
Tientallen collega-mariniers en burgers werden door de man opgelicht. De inmiddels ex-marinier deed alsof hij verstand had van de handel in cryptovaluta en beloofde zijn slachtoffers gouden bergen als ze bij hem in zouden leggen.
De Arnhemmer paaide zijn slachtoffers met filmpjes waarin hij met grote pakken geld, merkkleding en een dure auto te zien was. De man zette zijn naasten onder druk om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk te investeren.

Erfenis en lening verkwanseld

Slachtoffers vertrouwden al hun spaargeld toe aan de ex-marinier. Soms was dit geld afkomstig van een erfenis of studiefinanciering. Ze wilden het geld gebruiken om een huis te kopen of een gezin te stichten.
De man zorgde ervoor dat investeerders hem in een periode van anderhalf jaar ruim 300.000 euro en meer dan 60.000 euro aan cryptovaluta gaven. Hij maakte ernstig misbruik van het vertrouwen dat zowel zijn collega-mariniers als gewone burgers in hem hadden. Dat neemt de militaire kamer hem kwalijk.

Geld verkwist en vergokt

In plaats van het geld te investeren, gaf de man het zelf uit. Dat deed hij bijvoorbeeld in hotels en casino's en aan luxegoederen. Verder maakte hij grote bedragen over naar zijn moeder en ex-vriendin.
De militaire kamer vindt het schandalig dat hij als marinier op deze manier is omgesprongen met het vertrouwen dat de slachtoffers in hem stelden. Dat terwijl juist mariniers eerlijkheid, integriteit en broederschap hoog in het vaandel zouden moeten hebben.

Betrapt vanwege appen achter stuur

Hij liep tegen de lamp toen hij werd aangehouden voor het vasthebben van zijn mobiele telefoon tijdens het rijden. Hij bleek op dat moment een groot geldbedrag in zijn nektasje bij zich te hebben.
Het ging om een bedrag van ruim 26.000 euro. De man legde een volstrekt onaannemelijke verklaring af over de herkomst van dit geld.

Flinke straf

Al deze vergrijpen komen hem op een celstraf van twintig maanden te staan, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook moet hij al zijn slachtoffers terugbetalen. In totaal gaat hem om een bedrag van bijna 340.000 euro.