Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Dronken autorit eindigt in dodelijk ongeval: 'Ik had cocktails en bier op'

Ongeval in Terschuur.
Ongeval in Terschuur. © Persbureau Heitink
TERSCHUUR - Wat een gezellige avond met vrienden had moeten worden, eindigde in oktober 2022 in een vreselijk ongeval. Een 24-jarige vrouw uit Kootwijkerbroek moest maandag voor de rechter verschijnen voor het veroorzaken van een aanrijding met dodelijke afloop in Terschuur.
Ze stapte met een forse slok op achter het stuur van haar auto en botste achterop een fietser. Het slachtoffer, een 46-jarige man uit Barneveld, overleed een dag later aan zijn verwondingen.
De verdachte ging met een vriendin een vriend ophalen. Allen hadden al flink gedronken. Op de schemerige, niet verlichte Stoutenburgerweg ging het helemaal mis. De vriend waarschuwde voor een fietser, die voor haar reed: “Hij zei opeens: 'Kijk uit!'. Toen was het al te laat. Ik lette niet op, keek naar beneden omdat ik met m'n radio bezig was.”

'Dacht dat ik wel kon rijden'

De bestuurder blies bij de ademanalyse 780 microgram, ruim drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol. “Ik had cocktails en bier op. Ik wist dat ik niet mocht rijden, maar dacht dat ik het nog wel kon", zei de 24-jarige tijdens de zitting.
“Nu snap ik nog steeds niet waarom ik dat toen deed. Het spijt me heel erg. Als ik het terug kon draaien, zou ik dat doen. Maar dat kan niet.” Ze is inmiddels een stuk minder gaan drinken en rijdt niet meer onder invloed. "Toen dronk ik dagelijks, nu voornamelijk in het weekend."

'De kinderen huilen in bed'

“Het is nu 16 maanden en 10 dagen geleden nadat we onnodig en onverwacht afscheid hebben moeten nemen van mijn man en de kinderen van hun vader”, zei de vrouw van het slachtoffer in een emotionele verklaring.
“We leven nog steeds dagelijks met de gevolgen. Ik zie het als de kinderen in bed huilen en hun vader moeten missen. Het is een enorm gemis van een maatje en partner. Ik ben boos dat je onder invloed van alcohol bent gaan rijden. Ik kan alleen maar hopen en bidden dat er een dag komt dat ik niet meer boos ben en dat ik je vergeven heb."

Brief aan nabestaanden

“Het is moeilijk om het verdriet van z'n vrouw en kinderen te zien,” vindt de zus van het slachtoffer, die zich ook tot de bestuurder richtte. “Het moeilijkst is om te zien dat dit voorkomen had kunnen worden als jij geen alcohol had gedronken.”
De Kootwijkerbroekse verdachte had er zichtbaar ook moeite mee. Ze heeft een brief geschreven aan de familie van het slachtoffer, waarin ze haar excuses aanbood. “Die heb ik aanvaard, maar het neemt niet weg dat we nog steeds iemand moeten missen waar we heel veel van houden”, aldus de vrouw van het slachtoffer.

2 jaar cel geëist

De officier van justitie eist een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 4 jaar. “Er was sprake van excessief alcoholgebruik en verdachte heeft de bewuste keuze gemaakt te gaan rijden.” De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.