Gelderland

Nieuwe hoogwatergolf: hier moet je op letten

Ondergelopen land in Wageningen.
Ondergelopen land in Wageningen. © Omroep Gelderland
Er komt weer een hoogwatergolf aan. Ondanks dat deze niet zo hoog is als de vorige, liggen in Limburg en Brabant wel al enkele veerpontjes uit de vaart. Kijken naar het hoge water is hartstikke mooi natuurlijk, maar het waterschap geeft wel een aantal waarschuwingen.
"Kom liever niet met de auto", dat is het advies van waterschap Rijn en IJssel. Omdat de grond heel zacht is kan dit de dijken en kades beschadigen. Daarnaast kunnen auto's wegen of uitgangen blokkeren. "Collega's moeten bij het water kunnen komen met materieel", verklaart het waterschap. Als er wegen afgesloten zijn vanwege het hoge water, rijd dan om.

Controles

Medewerkers van het waterschap gaan op pad tijdens het hoogwater. Zij controleren de dijken op schade en scheuren. Muskusratten of bevers, maar ook honden, kunnen bijvoorbeeld gaten graven in de dijk. "Een klein gaatje in de dijk kan tijdens hoogwater snel een groot gat worden", aldus het waterschap.
Ook drijfhout kan de dijk beschadigen. Denk aan: boomstammen, takken en andere dingen die in het water drijven. Daarnaast kan drijfhout vast komen te zitten in roosters en kleppen.

Kwelwater

De waterschappen controleren ook op kwelwater en wellen. Kwelwater is grondwater dat omhoog komt vanwege de druk van het rivierwater. Op plekken waar dit kwelwater overlast veroorzaakt, plaatst het waterschap pompen.
De plek waar dit kwelwater omhoog komt wordt een wel genoemd. Als er met het grondwater ook zand mee naar boven komt, wordt het een zand meevoerende wel. Deze kan steeds groter worden, waardoor kanaaltjes of holtes in de dijk ontstaan. Dat zorgt voor een onstabiele dijk.

Het hoogste punt

Naar verwachting bereikt het water dinsdag het hoogste punt bij 12.60 meter boven NAP.