Arnhem en omstreken

Garageboxen beter controleren? 1 op 3 Gelderse gemeenten doet het niet

De twee garageboxen in Nijmegen.
De twee garageboxen in Nijmegen. © John Beckmann/Persbureau Heitink
Eén op de drie Gelderse gemeenten heeft de afgelopen jaren niet gecontroleerd in garageboxen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. De roep om garageboxen beter te controleren, klinkt harder na een fatale explosie in Rotterdam.
Rotterdam werd eind januari opgeschrikt door een enorme explosie in een garagebox. Drie personen kwamen om het leven. Een drugslab was mogelijk de oorzaak van de knal. De Rotterdamse politiek wil herhaling voorkomen en roept de gemeente op om grootschalige controles uit te voeren in garageboxen die een risico vormen.
Met controles hebben gemeenten beter zicht op wat er allemaal gebeurt. Het RIEC - het regionale expertisecentrum tegen ondermijning – doet die oproep al langer. Er zou weinig zicht zijn op wat er gebeurt achter de deuren van een garagebox.
Op vragen van Omroep Gelderland reageerden 36 Gelderse gemeenten. Daarvan controleerden er twaalf de afgelopen jaren niet op garageboxen. De belangrijkste reden: gebrek aan mensen en prioriteiten die ergens anders liggen. Sommige gemeenten geven aan dat ze reageren op signalen, maar dat die er niet zijn.

Wat is ondermijning?

Ondermijning is het gevoel van afnemende veiligheid en leefbaarheid in de buurt door criminelen, vooral als zij voor hun illegale activiteiten gebruik maken van legale bedrijven en diensten. Het gebruik van garageboxen valt daaronder.

Met hun bezigheden ondermijnen criminelen de normale samenleving. Daar komt dus de term 'ondermijning' vandaan.

Schaarse middelen dus scherpe keuzes

Willem Bronkhorst ondersteunt vijftien Gelderse gemeenten in hun aanpak tegen ondermijning. Hij begrijpt wel dat sommige gemeenten garageboxen niet controleren. “Je maakt altijd keuzes op basis van informatie die je hebt, signalen en data. De ene keer is het de horeca, dan een bedrijfspand, maar met de schaarse middelen die je hebt, moet je gewoon scherpe keuzes maken.”
Volgens Bronkhorst is het controleren van garageboxen belangrijk. “Net als bij andere locaties, moet je als overheid zichtbaar zijn. Door controles weet je of de regels worden nageleefd.”
Vorig jaar wilde de politie een controle uitvoeren bij een garagebox in Nijmegen. Op dat moment scheurde een auto weg uit die garage. In de box bleken uiteindelijk spullen voor explosies bij plofkraken te liggen.

Weinig gevonden in Westervoort in Duiven

In de gemeenten Westervoort en Duiven deden ze de afgelopen jaren wel controles. “Het is een afweging, wij hebben veel garageboxen en dat doen we dan op basis van informatie. Het is niet zo dat wij hele concrete signalen hebben dat er bij een bepaalde garagebox iets aan de hand is. Want dan moet de politie het doen”, vertelt Jessica Bongers, beleidsmedewerker openbare orde bij die gemeenten.
In Westervoort en Duiven vonden ze weinig, alleen wat kleine overtredingen. Dat melden meerdere gemeenten aan Omroep Gelderland. Wat er wel werd gevonden? Gestolen fietsen, nepkleding, hennep, drugsafval en zelfs een illegale hamsterfokkerij.
Willem Bronkhorst zegt dat er bij de vijftien gemeenten die hij helpt, vooral kleine overtredingen worden geconstateerd. “Maar het is ook gewoon belangrijk dat we een goed beeld hebben.”