Rijk van Nijmegen

Bier weg en wagen kapot na inbraak bij carnavalsvereniging

Mark Huilmand bij zijn carnavalswagen.
Mark Huilmand bij zijn carnavalswagen. © Persbureau Heitink
BEEK - Een domper voor de carnavalsvereniging 'Mag door de Beugel' uit Beek: in de nacht van vrijdag op zaterdag is er ingebroken bij de bouwplaats van de carnavalswagen. Bier, de muziekinstallatie, boxen, mengpanelen en alle andere waardevolle spullen zijn gejat. "Het is een grote puinhoop", vertelt Mark Huilmand.
"We gingen zaterdagochtend naar de wagen om de laatste dingen voor te bereiden. Zondag lopen we namelijk mee met de optocht in Kranenburg. We komen bij de wagen aan en denken: 'wat raar, deur staat nog open'", vertelt Huilmand.
Het eerste dat opviel, was een verdwenen voorraad bier: elf kratten ontbraken. "Eerst denk je dat iemand het misschien ergens anders heeft neergezet. Maar we lopen verder de wagen in en vervolgens zien we dat alle audioapparatuur en de lampen er zijn uitgerukt. We hebben echt heel veel schade."
Hier stond tot vanochtend de apparatuur.
Hier stond tot vanochtend de apparatuur. © Persbureau Heitink

Leden schieten te hulp

Leden van de carnavalsvereniging kwamen snel in actie en ook andere verenigingen boden een helpende hand. "Iedereen snapt hoe vervelend het is, zeker als je drie maanden aan de wagen hebt gewerkt. Andere verenigingen leven mee. Zo heeft iemand een kratje gesponsord. Weer een ander levert ons wat audioapparatuur."
Dankzij de geleende spullen kan de wagen zondag toch de straat op. "Het is niet zoals we het wilden, maar alles is gelukkig nagenoeg hersteld."

Aangifte

De vereniging heeft aangifte gedaan bij de politie. Ook is er een inzamelingsactie gestart. "De geluidsinstallatie was net nieuw en erg duur. Dus vandaar dat we een crowdfunding zijn begonnen. Gelukkig hebben we wat boxen gekregen, zodat er toch muziek is."
Het belangrijkste is: Als er maar muziek is en een biertje!
Hoewel het allemaal goed is gekomen, is Huilmands vertrouwen in de medemens flink geschaad. "We zijn een vereniging om wat op te bouwen. Dat er blijkbaar iemand in je buurt is die zoiets doet... We zijn een vereniging, geen groot bedrijf als Shell", grapt hij.