Rijk van Nijmegen

In Beek kunnen alle heksen de boom in tijdens carnaval

De heks wordt de boom in gehesen.
De heks wordt de boom in gehesen.
BEEK-UBBERGEN - Het carnaval is losgebarsten. En elke stad of dorp heeft zo haar eigen tradities om het lollige feest in te luiden. Zoals in Beek in de gemeente Berg en Dal, waar al vijf decennia heksen worden opgehangen en verbrand. Maar dat allemaal met een knipoog, benadrukt de prins.
Daar hijst deze zaterdag, om bijna exact 11 minuten over elf, Prins Steven Schot in de Roos samen met de jeugdprinses een heks in de boom. Geen echte uiteraard, maar eentje van papier. Het is eventjes doorbijten voor de Prins, want vrijdagavond is het laat geworden. Maar een biertje lijkt op deze late ochtend de slaperige oogjes van de hoogheid weer wat frisser te laten schijnen: "Ik zal ze proberen open te houden." Toch, een heks in een boom hijsen? "Dat is voor ons in Beek het startschot van het carnaval. En Beek wordt dan een heksenketel".

Gebaseerd op mythe

De traditie houdt al vijftig jaar stand. Waar komt deze opmerkelijke hijsactie vandaan? Daarvoor is Oud-Prins Bart de Blauwe de aangewezen persoon om dat uit te leggen, want hij heeft het allemaal uitgezocht: "De mythische heksenfiguur is gebaseerd op eeuwenoude verhalen, dat er op de Duivelsberg heksen zouden leven." Maar, is het nog wel van deze tijd, zo'n hijsactie? "Met carnaval kan heel veel, maar met een knipoog natuurlijk." Dinsdag wordt de heks, zoals de traditie voorschrijft, verbrand.
Heksenketel hijst de heks