Arnhem en omstreken

Asielzoekers terug op nieuwe boot na brand: 'Mensen zijn flink geschrokken'

De eerste asielzoekers konden aan het einde van de ochtend al terug naar de onbeschadigde boot.
De eerste asielzoekers konden aan het einde van de ochtend al terug naar de onbeschadigde boot. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Alle vluchtelingen die verbleven op de asielboot in Arnhem waar zaterdagnacht brand uitbrak, zijn inmiddels overgebracht naar een andere boot. Dat meldt burgemeester Ahmed Marcouch op X.
Door de brand in de nacht van vrijdag op zaterdag moesten de bewoners en die van de naastgelegen boot aan de Nieuwe Kade worden geëvacueerd. Ook zij zijn inmiddels weer terug.
"Ik heb een aantal mensen gesproken die vannacht op de boot waren. Er was veel paniek, het brandalarm ging af en mensen moesten snel naar buiten toe. De rust is inmiddels een beetje teruggekeerd, maar de mensen zijn flink geschrokken", vertelt verslaggever Esther Hendriks.

Driehonderd mensen opgevangen

Dat het die nacht schrikken was, beaamt ook burgemeester Marcouch. "Driehonderd mensen moesten ineens worden opgevangen. Gelukkig is iedereen veilig. Mensen zijn opgevangen op het Stadkantoor, ze kregen koffie en een broodje en konden rustig zitten. De vluchtelingen zelf waren ontzettend coöperatief en behulpzaam. Ze zorgden dat iedereen tot rust kon komen."
Het vuur brak rond 01.45 uur uit in het restaurant van de boot. Pas na uren blussen was het vuur onder controle. De politie doet onderzoek naar de oorzaak.
Eerder meldde het COA dat de boot waar de brand ontstond sowieso al vervangen zou worden: