Arnhem en omstreken

Nieuwe boot voor asielzoekers na brand

De eerste asielzoekers kunnen terug naar de onbeschadigde boot.
De eerste asielzoekers kunnen terug naar de onbeschadigde boot. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De asielzoekers die na de brand op een opvangschip tijdelijk zijn ondergebracht op het Stadskantoor in Arnhem, kunnen naar verwachting zaterdag nog terug naar de Nieuwe Kade. De boot waar de brand is ontstaan, wordt vervangen. Dat laten de gemeente Arnhem en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten.
Zaterdagochtend krijgen 300 asielzoekers tijdelijk opvang op het Stadskantoor vanwege een brand die rond 01.45 uur ontstond in het restaurant van de boot. Daarna verspreidde de rook zich snel over het schip. Niemand raakte gewond. Acht mensen zijn nagekeken omdat zij rook inademden, maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis.
Op het schip zaten zo'n 150 asielzoekers. Ook de naastgelegen boot werd ontruimd. De eerste bewoners zijn inmiddels weer terug.

Nieuw schip

Ook voor de asielzoekers die op de brandende boot zaten is er goed nieuws. "Ik heb begrepen dat dat schip sowieso al vervangen zou worden door een nieuwe. Die ligt zelfs al aan de kade, dus waarschijnlijk gaat een groot gedeelte vandaag nog naar het nieuwe onderkomen", aldus een woordvoerder van het COA.
Het vuur was om ongeveer 03.30 uur onder controle, maar later in de ochtend laaide het vuur opnieuw op. Zaterdagochtend was de brandweer nog bezig met de laatste bluswerkzaamheden.
Als het blussen voorbij is, wordt de boot verplaatst. Dan wordt ook onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.