Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Van danstempel tot meditatie-altaar: dit wordt gedaan met leegstaande kerken

Boeddhistische tempel in oude kerk.
Boeddhistische tempel in oude kerk. © RN7
DOORNENBURG - Veel kerken sluiten of zijn gesloten. Voor veel buurtbewoners komt dat hard aan, de plek waar ze getrouwd zijn of waar dierbaren een uitvaart gehad hebben, staat leeg of krijgt een nieuwe functie. Zoals in Doornenburg, waar een oude kerk wordt omgetoverd tot basisschool en kinderopvang. Elders zijn spreekgestoeltes omgetoverd tot plantenbakken en kerkbanken tot nachtkastjes.
Waar er voorheen nog een handjevol bezoekers op de kerkdiensten afkwamen, zit het nu weer vol in de kerk. Zo ook in Bemmel.

De TheaterKerk in Bemmel

"We doen van alles op het gebied van podiumkunsten. Cabaret, toneel, ballet, muziek. Je kunt het zo gek niet bedenken", vertelde voorzitter van de Theaterkerk Misja Heinen destijds. Meer dan honderd vrijwilligers houden de boel draaiende.
Diezelfde vrijwilligers hielpen ook mee tijdens de periode van het ombouwen. "Een soort eigendom is het. Je bent heel erg betrokken", vertelt één van hen.

The Church in Arnhem

The Church is helemaal hip. De oude Lutherse kerk in het centrum van Arnhem, waar je nu kunt dineren en overnachten. De kerk ligt een beetje verstopt, in een steegje achter een aantal gebouwen. Het gebouw uit 1644 is in 2017 helemaal omgebouwd, waarbij veel onderdelen in stand zijn gebleven.
Het meubilair is hergebruikt, zo is het spreekgestoelte nu een plantenbak en vormen de koorbanken winkelschappen. De kerkbanken werden omgevormd tot diverse meubels, zoals barkrukken en nachtkastjes.

Meditatielessen in Afferden

In Afferden worden in een voorheen Katholieke kerk boeddhistische mediatiesessies gegeven. Voor omwonenden was dat even wennen, maar volgens meditatieleider Lp Sander Khemadhanno zijn de reacties vooral positief. “Mensen zijn blij dat het in elk geval nog een spirituele bestemming heeft. Dat het niet een warenhuis of zoiets is geworden.”