Stedendriehoek

Jonge asielzoekers blijken voetbaltoppers: ‘Maar wat zijn de spelregels?’

Abdullah en Mohamed bijna kampioen
Abdullah en Mohamed bijna kampioen © Omroep Gelderland
BEEKBERGEN - Een uit asielzoekers bestaand jeugdvoetbalteam van VV Beekbergen speelt de sterren van de hemel. Bijzonder, omdat sommige spelers nog nooit eerder voetbalcompetitie hadden gespeeld. De minderjarige asielzoekers verblijven sinds een aantal maanden in Beekbergen, waar veel weerstand was om hun komst. Nu lijken het ware helden.
Wat zijn de spelregels? Hoe werkt het met punten? Sommige jonge asielzoekers hadden nul wedstrijdervaring toen ze gevraagd werden een team te vormen bij de lokale voetbalvereniging. Toch zetten de jongens, waarvan de meesten nog geen 18 jaar, een knappe prestatie neer: Ze verloren nog geen enkele competitiewedstrijd. De laatste wonnen ze met 8-0.
Hun geheim? “We spelen met passie en plezier”, zegt keeper Abdullah, die inmiddels net 18 is geworden. Hij is vooral dankbaar voor de mogelijkheid om in Beekbergen toe te werken naar zijn voetbaldroom: spelen bij Real Madrid.
Asielzoekers Abdullah en Mohamed en hun team blijken voetbaltoppers

Onrust in het dorp

VV Beekbergen heette de asielzoekers afgelopen november welkom bij de club. Als nieuw team spelen ze mee in de vierde klasse van de competitie. Dorpsbewoners spraken af de minderjarigen een warm ontvangst te geven, ondanks de onrust die hun komst eind september veroorzaakte.
De toestroom van asielzoekers en arbeidsmigranten zou het karakter van het dorp teveel aantasten. De maat was vol. De gemeente zegde beveiligers toe, om de rust te laten terugkeren. Volgens de voorzitter van de dorpsraad is het nu rustig in het dorp.

Verbinding maken

Met hun sublieme voetbalprestaties geven de minderjarige asielzoekers een goed visitekaartje af. “Alles wat nieuw is, is even wennen. Het heeft tijd nodig gehad”, zegt trainer en groepsbegeleider Erdinc Kadioglu van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). “Maar ik moet eerlijk zeggen dat we goed zijn ontvangen hier.”
Bij winst gaat de muziek aan en dansen ze urenlang
Voetbaltrainer Erdinc Kadioglu
Het voetbal moet de jongens helpen om goed in te stromen in de maatschappij. “Sport is een middel om verbinding te maken. Na afloop communiceren de jongens met de tegenstanders, in Nederlands en Engels. Dat is wat je wilt zien”, aldus de trainer. “Ik heb ze geleerd om een hand te geven na de wedstrijd. En om altijd sportief en positief te blijven, hoe moeilijk dat ook is.”

Negatieve uitlatingen

Want de jonge asielzoekers krijgen soms te maken met negatieve uitlatingen door tegenstanders en het publiek. Bijvoorbeeld door de manier waarop de winst wordt gevierd. “Dat gebeurt uitbundig. Sommige tegenstanders hebben daar last van”, aldus Kadioglu.
“Met uitwedstrijden hebben we een touringcar tot onze beschikking. Hierin kunnen we vijftig jongeren meenemen. Bij winst gaan die gasten de bus in, pakt iemand de microfoon, en zingen en lachen ze. Terug op locatie (Fletcher Hotel Het Veluwse Bos, red.) gaat die sfeer door. De muziek gaat aan en ze dansen urenlang. Dan hebben ze een goede dag.”
Abdullah (linksonder) en Mohamed (rechtsonder) met hun trainers en begeleiders
Abdullah (linksonder) en Mohamed (rechtsonder) met hun trainers en begeleiders © Omroep Gelderland
De asielzoekers, met zes verschillende nationaliteiten, hebben veel meegemaakt. Voetballen helpt ze hun hoofd leeg te maken: “Wat is gebeurd, zetten we aan de kant tijdens het voetballen. Dat is dan het enige dat telt. De rest is minder belangrijk”, zegt de Koerdische keeper Abdullah.
“Voetballen betekent alles voor mij. Het is het leukste dat er is”, vertelt Mohamed (18), die rechtsvoor speelt. Hij is trots op hun behaalde resultaten.

Drie punten tekort

Bijna werd het team kampioen. De asielzoekers moesten hiervoor nog drie punten behalen. Dat leek makkelijk haalbaar. Tot nu toe wonnen ze immers elke wedstrijd, en speelden één gelijk. Maar de laatste twee wedstrijden van de competitieperiode werden afgelast door het slechte weer.
Door afgelopen zaterdag met 8-0 te winnen van het Apeldoornse Groen Wit ’62, begint het asielzoekersteam de nieuwe competitieperiode alvast goed. “Het zijn gretige jongens, heel leergierig”, zegt de trainer over zijn pupillen. “Maar plezier staat voorop.”
De minderjarige asielzoekers verblijven nog tot eind maart in Beekbergen. Daarna verkassen ze naar Apeldoorn. Ze hopen dan voor VV Beekbergen te blijven spelen.