Stedendriehoek / Achterhoek

Lichaam Wico nog steeds spoorloos, binnenkort wel rechtszaak

Op verschillende plekken is gezocht naar het lichaam van Wico, maar zonder resultaat.
Op verschillende plekken is gezocht naar het lichaam van Wico, maar zonder resultaat. © Omroep Gelderland/Politie
ZUTPHEN - Het lichaam van de Borculose Wico van Leeuwen is nog steeds niet gevonden. Zijn familie tast al bijna twee jaar in het duister over waar hij is en wat er gebeurd is. Dat werd vrijdagochtend duidelijk in de rechtbank in Zutphen.
De destijds 48-jarige Wico is sinds 17 mei 2022 spoorloos. In juli van dat jaar werd de vader van twee zoons en een dochter als vermist opgegeven. Meerdere keren is er in de gemeente Berkelland naar hem gezocht, tot nu toe telkens zonder resultaat. Rechercheurs hopen dat mensen die iets weten over zijn verdwijning, zich alsnog melden.

Verdachte zit vast

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat de Achterhoeker niet meer in leven is en dat hij in een woning aan de Heerlijkheidsstraat in Borculo is omgebracht. Hij zou van de trap zijn gegooid en daarna zou zijn keel met een mes zijn doorgesneden.
Dat is volgens het OM gedaan door een 29-jarige dorpsgenoot, die geboren is in Enschede. Hij zit sinds februari 2023 vast in deze zaak. Zelf zei de man eerder in de rechtbank dat hij onschuldig is.
De Borculoër wordt verdacht van het ombrengen van Wico en het verbranden, begraven en laten verdwijnen van zijn lichaam. In het Pieter Baan Centrum is hij onlangs onderzocht, daar is volgens het OM vastgesteld dat de man alcohol-, drugs- en agressieproblemen heeft.

Vervolg

Tien getuigen zijn er al gehoord in de zaak. Volgende week worden de laatste mensen ondervraagd. In maart volgt dan de inhoudelijke behandeling en wordt er wellicht meer duidelijk over wat er met Wico is gebeurd.