Rivierengebied

Buren wil geen opslag voor munitie van Defensie

Wethouder Pieter Neven van de gemeente Buren
Wethouder Pieter Neven van de gemeente Buren © Omroep Gelderland
MAURIK - Buren wil geen nieuwe grote opslag van munitie in de gemeente. Defensie is in Nederland op zoek naar ruimte voor uitbreiding van hun activiteiten. Daarbij zijn zeven locaties aangewezen voor een onderzoek naar grootschalige opslag van munitie. Een mogelijk zoekgebied ligt in Buren.
Defensie heeft in Buren een ruim zoekgebied op een kaart gezet langs het Amsterdam-Rijnkanaal en een gebied langs de snelweg A15. De grootste variant waar defensie aan denkt is een gebied van 80 hectare, laat wethouder Pieter Neven weten. Defensie denkt aan één grote nieuwe opslag of twee kleinere in het land.
Defensie is voor meerdere activiteiten op zoek naar extra ruimte. Het Nederlandse leger wil uitbreiden vanwege de slechtere veiligheidssituatie in Europa. Om te bepalen wat de beste plek of manier voor Defensie is om te bouwen, oefenen of vliegen wordt nu eerst een groot onderzoek gedaan.

'Meerdere redenen waarom Buren niet geschikt is'

Volgens wethouder Pieter Neven zijn er voor Defensie veel beperkingen. Zo hebben ze in het gebied te maken met het Lingelandschap en een door de gemeente vastgesteld "open kom gebied". De gemeente heeft vastgelegd dat dit gebied een open landschap moet blijven. Ook zijn er weidevogelgebieden en lopen er belangrijke gasleidingen door de gemeente. "Defensie liever niet hier in Buren", zegt de wethouder dan ook.
Buren denkt dat uitbreiding van bestaande locaties van Defensie meer kans zou maken. "We moesten snel een zienswijze indienen en daardoor konden we het ook helaas niet bespreken met de gemeenteraad", vertelt Neven. De wethouder is er wel van overtuigd dat hij de steun heeft van de raad.