Gelderland

Arts masturbeert tijdens consult, patiënte legt het vast

De arts hangt een taakstraf boven het hoofd.
De arts hangt een taakstraf boven het hoofd. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een taakstraf van 120 uur geëist tegen een Gelderse cosmetisch arts, die masturbeerde tijdens een videoconsult met een vrouwelijke patiënte. Het voorval vond plaats in mei 2022.
Tijdens het videoconsult, dat ging over complicaties na een behandeling van de vrouw, toonde de arts zijn geslachtsdeel. De vrouw schrok en beëindigde het gesprek. Toen de arts opnieuw belde, merkte de vrouw dat hij zich aan het aftrekken was. Zij heeft dit met een andere telefoon gefilmd en vervolgens aangifte gedaan.
Het incident heeft grote impact gehad op de aangeefster, zegt het OM. "Tussen verdachte en aangeefster was sprake van een vertrouwens- en afhankelijkheidsrelatie. De aangeefster bevond zich in een kwetsbare positie. In die toestand heeft verdachte haar onverhoeds en op stuitende wijze geconfronteerd met seksueel overschrijdend en totaal ongepast gedrag", zei de officier van justitie.

Arts ontkent

De arts ontkent stellig dat hij zich voor de webcam aftrok. Maar het OM en de politie hebben na het bekijken en beluisteren van de opname vastgesteld dat de man wel degelijk aan het masturberen was. “Daarover bestaat geen enkele onduidelijkheid”, aldus de officier van justitie. “Wat deze arts heeft gedaan is zeer kwalijk en in strijd met de maatschappelijke normen, waaronder die van de eerbaarheid.”
Naast de taakstraf eist het OM ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden tegen de cosmetisch arts. De uitspraak volgt binnenkort.