Rivierengebied

Smakelijk boontje kan helpen tegen stikstof: 'Ik ben verliefd op deze boon'

Lupine geoogst in Gelderse Randwijk
Lupine geoogst in Gelderse Randwijk © Omroep Gelderland
RANDWIJK - Het is internationale bonendag. En nee, dat is geen marketingtrucje van een of andere producent, maar een initiatief van niks minder dan de Verenigde Naties. Peulvruchten kunnen namelijk een grote rol spelen bij de voedseltransitie van vlees naar plant en de boon vermindert ook nog eens de stikstofuitstoot in de landbouw.
Nog maar een paar jaar geleden oogstte André Jurrius van eko-boerderij de Lingehof in Randwijk zijn eerste lupine. Sindsdien is hij enthousiast over de boon. "Je kan eigenlijk wel zeggen dat ik verliefd ben geraakt op deze boon", zegt Jurrius. "We proberen hem nu aan de man te brengen want hij heeft gewoon potentie. Dat komt door zijn hoge eiwitgehalte,"

Al sinds de oudheid gegeten

Via Lekker Lupine! probeert Jurrius de teelt in Nederland te vergroten en optimaliseren. "Het is gewoon een heel lekker en voedzaam boontje," zegt Marieke Laméris van Lekker Lupine! "Hij wordt eigenlijk al vanaf de oudheid gegeten, maar we ontdekken hem nu eigenlijk pas weer opnieuw in Nederland."
De boon is hot én het gewas van de toekomst, als we de Verenigde Naties mogen geloven. Ook in Wageningen bij KeyGene geloven ze in veldbonen en daarom wordt er daar onderzoek gedaan naar de veredeling ervan.
"Deze bonen kunnen zelf stikstof uit de lucht halen", zegt onderzoeker Erik Toussaint. "Daar hebben ze hulp bij. Er zit een bacterie in hun wortels. Die vormen knolletjes en in die knolletjes nemen de bacteriën de stikstof uit de lucht op en dat geven ze door aan de plant, zodat die ervan kan groeien."
En dat kan natuurlijk grote voordelen hebben voor het milieu en de landbouw. "Als je minder stikstof nodig hebt dan heb je ook minder kunstmest nodig. En kunstmest is eigenlijk toch wel een energie slurper."

Van burgers tot smeuïge spreads

Maar de boon helpt niet alleen tegen stikstofuitstoot, ook als vleesvervanger is ie bruikbaar. "Je kan er bijvoorbeeld een veldbonenburger van maken," aldus de onderzoeker. "Maar het hoeft natuurlijk niet altijd op vlees te lijken."
Bij Lekker Lupine wordt er bijvoorbeeld gewerkt om de boon goed in de markt te zetten. "Los van dat de boon heel goed is voor de bodem en de biodiversiteit is het een heel eiwitrijk boontje. Vol met vezels", zegt Laméris. "Het heeft ook nog eens een lekkere bite. Dus hij is heel goed toepasbaar in de keuken. je kan er salades mee maken. Je kan er spreads mee maken. Het kan in curries en sausen, heel toepasbaar en super gezond."