Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Bekende boswachter Henk (64) overleden

Bekende boswachter Henk (64) overleden
Bekende boswachter Henk (64) overleden
HOENDERLOO - De bekende boswachter Henk Ruseler is overleden. Henk was jarenlang het gezicht van het Nationale Park de Hoge Veluwe en kwam veelvuldig in beeld in de media voor dit park. Ook was hij de bedenker van het Nederlands Kampioenschap burlen. Ruseler overleed woensdag aan de gevolgen van een ziekte. Hij is 64 jaar geworden.
Henk werd geboren in 1959 in Schiedam. Al vanaf zijn vierde wist Henk wat hij wilde worden: oppasser bij diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Zo vaak hij kon reed hij op zijn fietsje naar de dierentuin om naar de dieren te kijken. Liefde voor de natuur werd Henk met de paplepel ingegoten. Onder aanvoering van zijn vader maakte het gezin talloze uitstapjes naar de Kroondomeinen waar ze urenlang zwierven door de bossen.

Wonen en werken midden in het park

Op zijn vijftiende ontdekte Henk het vak van jachtopziener. Direct liet hij zijn aspiraties voor dierentuinoppasser vallen: jachtopziener werd zijn nieuwe passie. Na de tuinbouwschool in Boskoop vertrok Henk in mei 1979 uit het westen van het land om neer te strijken als jachtopziener op de Kroondomeinen. In december 1980 verruilde hij deze functie voor de baan als parkwachter van het Nationale Park de Hoge Veluwe. Zijn nieuwe huis werd het boshuis De Pampel midden in het park. In die jaren ontwikkelde Henk zich als het gezicht van de Veluwe.

NK Burlen en Zaag je eigen kerstboom

Henk Ruseler werd de stuwende kracht en bedenker van het jaarlijkse NK burlen, waarbij deelnemers de imponerende bronstroep van het edelhert zo goed mogelijk proberen na te doen. Maar ook evenementen als Zaag Je Eigen Kerstboom, meerdaagse safaritochten door het park, Knip Je Eigen Heidestruikje, het Gelders wildweerbericht en vele andere activiteiten werden door hem bedacht en uitgevoerd. Door al deze initiatieven groeide Henk Ruseler uit tot de bekendste boswachter van Gelderland.
Als geen ander kon boswachter Henk zijn enthousiasme voor de natuur overbrengen. Daardoor werd hij een graag geziene gast op radio en tv. Zo faciliteerde Henk jarenlang het tv-praatprogramma De Torenkamer met presentator Peter van den Hout. Ook was de boswachter regelmatig te zien in het natuurprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland. Ook landelijk kon Henk zijn passie verkondigen, hij was een graag geziene gast bij het natuurprogramma Vroege Vogels.

Gedwongen afscheid ode aan Henk

Na veertig jaar moest Henk het om gezondheidsredenen wat rustiger aan gaan doen. Hij verruilde zijn woning in het bos voor een appartement in Apeldoorn, met uitzicht op zijn park. Nog één keer vlamde Henk op: tijdens zijn officiële afscheid als boswachter in april 2023 was het parkpaviljoen in op de Hoge Veluwe tot de nok toe gevuld met de vele contacten die Henk in al die jaren had opgebouwd. In aanwezigheid van zijn moeder schitterde Henk en liep het officiële programma danig uit door de vele bedankjes, anekdotes en verhalen van Henk.
Bekende boswachter Henk (64) overleden