Rivierengebied

Provincie kan windmolens niet weigeren: 'Dat is frustrerend'

Ans Mol moet als gedeputeerde de windturbines verdedigen.
Ans Mol moet als gedeputeerde de windturbines verdedigen. © Omroep Gelderland
BBB'er Ans Mol is geen voorstander van de windmolens bij Echteld-Lienden, maar de gedeputeerde van de provincie moet ze toch verdedigen. "We kunnen de windmolens helemaal niet weigeren."
De windturbines van 270 meter hoog doen veel stof opwaaien, omwonenden zijn fel tegen het plan. Die kritiek richt zich ook op Mol, want zij is BBB’er en die partij is tegen grote windturbines op land.
Toch staan er zeven windturbines die bij Echteld-Lienden op de planning. “We kunnen dit helemaal niet weigeren", zegt de gedeputeerde, want ze komen te staan in een gebied dat is aangewezen voor windenergie.

Onvrede geen reden om te weigeren

"Dan ben je niet betrouwbaar. Een initiatiefnemer tekent op dat gebied in, doet investeringen. Dan kunnen wij niet zo maar zeggen: 'Ja, sorry dat draaien we terug'."
Dat de gemeente Buren tegen is en omwonenden ook, zijn volgens Mol geen redenen om te weigeren. “Nee, zelfs dan niet. Want Buren heeft wel getekend voor het plan. We doen echt wel goed onderzoek of alles wel kan, maar ik heb wel feiten nodig. Op basis van emotie, want dat is het, kan ik niet zeggen: 'Dat kan hier niet'."

Klimaatneutraal, maar niet in onze achtertuin

Mol benadrukt meerdere keren dat ze de zorgen van de omwonenden ‘echt wel begrijpt.’ “Maar dat is ook het probleem: we willen allemaal het klimaatneutraal zijn, maar liever niet in onze achtertuin.”
Toch is er ook groot verschil met haar voorganger bij de provincie. Dat was Jan van der Meer, de klimaatpaus die overal en altijd verkondigde dat zon- en windenergie de toekomst is. Nee, hij was niet tegen kernenergie, maar er moet nu actie worden ondernomen.

Afspraken uit het verleden

Bij Mol zit dat anders: bij windenergie is ze gereserveerd, gaat het over kernenergie dat komt het enthousiasme. "We zetten echt grote stappen, we werken er hard aan." Want dat is volgens haar de toekomst. "Daar zijn we echt veel verder mee dan alle gedeputeerden vóór mij", zegt ze met een glimlach. “Maar ik kan dat niet met terugwerkende kracht regelen.”
Oftewel: nu moet ze zich houden aan de gemaakte afspraken en daar hoort windenergie bij. Ze kan er weinig tegen doen, zegt ze. “Ja, dat is frustrerend.” Of ze de turbines liever niet zou willen? “Ja, liever niet, maar we hebben te maken met afspraken uit het verleden.”
Omwonenden vrezen de komst van de windturbines