Rivierengebied

Hoe hoger, hoe beter, maar met megawindmolens is niet iedereen blij

Ter illustratie.
Ter illustratie. © Pixabay
LIENDEN - Het zijn enorme windreuzen: met een piekhoogte van 270 meter moeten de windturbines bij Echteld de hoogste van Nederland worden. Met die hoogte leveren ze enorm veel windenergie, maar daaraan heeft lang niet iedereen een boodschap.
Het is er weids en dus vangen ze veel wind. Maar inwoners van het gebied zijn fel tegen de plannen. “De hele Betuwe gaat er aan", vertelt Henk-Jan van Doorn uit Lienden.
Zijn woning is de laatste voordat een leeg gebied begint, met landbouwgrond en weinig bebouwing. Hij woont er al 55 jaar. “Vroeger kwamen er nog allemaal landbouwers met de melkbus tussen de benen langsfietsen", vertelt Van Doorn.
Dat is natuurlijk verleden tijd. Hier moeten nu twee windturbines komen én 25 hectare aan zonnepanelen. “Het wordt gewoon een industrieterrein, de hele Betuwe gaat eraan", vreest hij.
Omwonenden vrezen de komst van de windturbines
Van Doorn staat niet alleen in zijn afkeer van de plannen, ook zijn buren doen mee. In Echteld zijn er boze inwoners en bewoners van het Lingemeer hebben fanatiek protestposters achter de ramen geplakt. “Ik ben zeker niet tegen windmolens, maar wel op 500 meter van een woonwijk. Daar zijn ze echt veel te groot voor", vertelt Sandra van Breukelen. Ook haar buurtgenoot Maurice Derksen is erop tegen. “We zullen met een advocaat aan de slag moeten, zover zal het wel komen ja.”

Hoogleraar begrijpt zorgen omwonenden

De zorgen zijn groot nu de provincie ingestemd heeft met een eerste plan. Zorgen die hoogleraar bestuursrecht, Herman Bröring, van de Rijksuniversiteit Groningen, wel begrijpt. “Het is wel logisch dat er zorgen zijn. Dat is soms meer het lijden dat men vreest, dan het lijden zelf, want dat kan ook best meevallen. Maar er is onzekerheid waardoor ik me de ongerustheid van mensen wel kan voorstellen", vertelt hij.
Maar die zorgen en een gebrek aan steun in de omgeving zijn geen reden om het windpark af te blazen. “De bouwer van de windturbines moet zijn best om omwonenden mee te krijgen, maar als dat gedaan is en er is toch geen draagvlak, is dat geen reden om de windmolens tegen te houden", aldus Bröring.

Gedeputeerde: 'Kan windmolens niet weigeren'

Ook gedeputeerde Ans Mol zegt dat ze de windmolens niet tegen kan houden, omdat inwoners tegen zijn. “Wij kunnen alleen maar kijken of het een goede plek is voor windmolens en dat is hier zo", vertelt ze. “Ik begrijp de zorgen heel goed, we doen ook echt goed onderzoek, maar ik heb wel feiten nodig. Op emotie zeggen: dat past hier niet, dat kan niet.”
Bas Vollebregt van Vattenfall ziet natuurlijk ook dat omwonenden kritisch zijn. “Daar hebben we ook veel begrip voor, we zien bij alle windparken dat mensen tegen zijn, maar daarom zijn we wel heel intensief in gesprek met de omgeving.”
Hij hoopt binnenkort meer afspraken te maken met de omwonenden om een deel van de zorgen weg te nemen. “Maar we gaan vast niet iedereen tevreden stellen. Maar we bouwen die windmolens niet voor niks, we willen klimaatverandering tegengaan en daar is zon- en windenergie voor nodig.”