Stedendriehoek

Een bomvolle agenda: dit seniorenorkest wordt nog veel geboekt

90-jarige Dick zit bij het seniorenorkest de Vriendenkring: 'Hier kan ik nog spelen'
90-jarige Dick zit bij het seniorenorkest de Vriendenkring: 'Hier kan ik nog spelen' © Omroep gelderland
OOSTERHUIZEN - Iedere woensdagmiddag komen de muzikanten van het 'Seniorenorkest De Vriendenkring' bij elkaar om muziek te maken. Het zijn allemaal ervaren muzikanten die graag nog willen spelen, maar voor sommigen wordt dat steeds lastiger. Zoals de fanatieke 90-jarige Dick Meijer, het niveau van de vereniging waar hij hiervoor speelde werd te hoog voor hem. Daarom is dit orkest extra belangrijk voor hem: "Hier kan ik nog spelen."
Het seniorenorkest De vriendenkring werd in de jaren 80 opgericht met als doel dat muzikanten die niet meer mee kunnen komen in een competitiewedstrijd, nog steeds hun passie kunnen blijven uitoefenen. Lies' Buitenhuis haar vader was één van de oprichters van dit orkest: "Mijn vader hij heeft zich hard gemaakt voor dit orkest, want hij vond het zonde dat mensen stopten met spelen, want muziek geeft zoveel vreugde ongeacht leeftijd."

'Pa zou dit grandioos hebben gevonden'

Zelf speelt de 69-jarige Lies, samen met haar zus, ook in het orkest en ze gaan ook regelmatig mee naar optredens. Het orkest heeft namelijk een drukke agenda en wordt veel gevraagd door verschillende woonzorgcentra.
De ervaren muzikanten, met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar, spelen een breed repertoire van een opzwepende mars tot Nederlandstalige nummers. De muzikanten gaan er iedere keer weer 100 procent voor. "Pa zou dit grandioos hebben gevonden en apetrots zijn", laat Lies weten.
Seniorenorkest 'De Vriendenkring' tijdens hun wekelijkse repetitie
Seniorenorkest 'De Vriendenkring' tijdens hun wekelijkse repetitie © Omroep Gelderland

Ze zijn nog wel uit te dagen

Veel leden zijn naast 'De Vriendenkring' ook vaak nog lid van andere muziekverenigingen. Ze nemen het spelen dan ook heel serieus. Zo merkt ook dirigent Willy Beudel: "Wat het leuke van deze groep is, is dat het om een groep gaat die veel ervaring in de muziek heeft, altijd heel enthousiast is en altijd trouw komt."
En ze ze zijn ook nog wel uit te dagen volgens Willy : "Ik heb inmiddels het niveau ook wel wat hoger gelegd en heb mij wel eens afgevraagd vraag ik niet te veel? Maar dat valt heel erg mee. Mensen zijn echt wel gebrand om te blijven presteren."
Voor het oudste lid Dick is één orkest meer dan voldoende: "Het is anders niet bij te houden, want je moet er flink wat voor doen."

In het Tv-programma 'Van Gelders Grijs' gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie. Zo bezoekt hij het 'Seniorenorkest De Vriendenkring' uit Oosterhuizen. 'Zo lang mogelijk muziek blijven maken in een gezellige en ontspannen sfeer'. Dat is het doel van dit seniorenorkest. Jochem zocht het orkest op en sprak met de verschillende muzikanten, waaronder de 90-jarige Dick Meijer die nog iedere week geniet van het spelen op zijn bas.

Van Gelders Grijs - Seniorenorkest De Vriendenkring uit Oosterhuizen