Rijk van Nijmegen

Wandelen als medicijn na plotselinge dood man: 'Mijn hart is gebroken'

Eefke en haar man Michael.
Eefke en haar man Michael. © Eigen foto
NIJMEGEN - Een lichtpuntje en een doel dat houvast geeft. Voor Eefke de Vos-van Breukelen is de 106e editie van de Nijmeegse 4Daagse van grote betekenis. Zodra maandagochtend de inschrijfperiode begint gaat ze zich dan ook direct inschrijven. De geboren en getogen Nijmeegse verloor enkele maanden geleden haar man Michael. Urenlang wandelen is een uitlaatklep die helpt het verdriet te dragen.
“Mijn hart is gebroken nu Michael er niet meer is, want hij is mijn allessie. Onze ontmoeting 21 jaar geleden was liefde op het eerste gezicht. We vullen elkaar aan en versterken elkaar. Hij is mijn baken en rustpunt, dat is hij nu nog steeds. Michael en zijn liefde voelen heel dichtbij”, vertelt Eefke (44) geëmotioneerd.
Sinds het overlijden van Michael heeft ze tientallen kilometers gewandeld. Het trainen voor de 4Daagse voelt als een medicijn. “Het geeft me energie. Tijdens het buiten wandelen kan ik alles op een rijtje zetten en alle emoties voelen en uiten. Ook geeft het een goed gevoel dat mijn lijf ondanks het grote verdriet zulke grote afstanden kan afleggen.”

Traumatische ervaring

Michael is 27 oktober totaal onverwacht aan een hartinfarct overleden. Eefke en haar 48-jarige echtgenoot waren op dat moment samen op vakantie op Gran Canaria. Terwijl ze samen de zee uitliepen werd Michael onwel en kreeg hij geen lucht meer. Eefke heeft haar geliefde zelf gereanimeerd. “Zijn hartslag kwam terug, maar hij is uiteindelijk toch in de ambulance overleden. Het is een ongelofelijk traumatische ervaring, ik was volledig in shock.”
Haar twee zoons zijn op dat moment in Nederland bij hun oma, de moeder van Michael. Dat ze hen moest bellen om te vertellen dat hun vader en zoon is overleden, is nog nauwelijks te bevatten. “Het was vreselijk, het is een telefoontje dat je nooit wil doen. Ik herinner me nog dat ik het er maar gelijk heb uitgegooid. Het doet nog steeds fysiek pijn als ik daar aan terugdenk.”

Lichtpuntje

Ruim drie maanden na het overlijden van haar man zit Eefke in een intens rouwproces. Ondanks het grote gemis blijft ze zoeken naar wat haar energie en plezier geeft. Zo besluit ze vast te houden aan haar doel dit jaar de 4Daagse te lopen. “Ik laat me niet tegenhouden door mijn verdriet, want meedoen is voor mij juist een lichtpuntje. En die heb ik nodig. Een doel hebben om voor te trainen doet me ook goed, want het geeft houvast. Daarnaast is het fijn om me te kunnen verheugen op de positieve sfeer van het evenement.”
Eefke gaat samen met haar zus Janneke deelnemen. De zussen zijn grootgebracht met de 4Daagse en beiden groot fan van het wandelfeest. In 2019 hebben ze het wandelevenement voor het eerst samen met succes volbracht. De goede gesprekken die tijdens het trainen worden gevoerd, zijn juist in deze periode extra waardevol.
Janneke heeft grote bewondering voor de vastberadenheid van haar zusje. “Ik viel bijna van mijn stoel en huilde tranen van blijdschap toen ze vertelde dat ze ondanks alles samen de 4Daagse wil gaan lopen. Ik ben apetrots op de kracht van mijn zusje en op hoe ze in het leven staat.”
Eefke (rechts) loopt samen met haar zus Janneke (links) de 4Daagse.
Eefke (rechts) loopt samen met haar zus Janneke (links) de 4Daagse. © Eigen foto

Wandelen met lach en traan

Eefke verwacht dat tijdens de vier dagen wandelen in juli vreugde en verdriet volop naast elkaar zullen staan. “Het wordt wandelen met een lach en een traan. De lach is de positiviteit, verbinding en het plezier dat het meedoen ons als zussen geeft. De traan is dat ik mijn ervaring zo graag met mijn allerliefste maatje Michael had willen delen.”
Ondanks alle emoties is de fanatiek wandelaarster vastbesloten de finish te bereiken. “Mijn ouders en kinderen zullen tijdens de intocht op de Via Gladiola staan. Ik denk dat ik me dan enorm gesteund voel en trots ga zijn op mezelf. Ik doe dit ook echt voor mezelf, het leven is veel te waardevol om mijn bed niet meer uit te komen.”
Dat haar geliefde Michael haar ook steunt in het ambitieuze 4daagse avontuur voelt Eefke elke dag. “Als Michael hier was zou hij trots zijn en zeggen 'dat doe je goed meissie, ga maar lekker trainen en meedoen aan de 4Daagse, blijf doen wat je leuk vindt'.”