Stedendriehoek

'Actie op snelweg is geen demonstratie, het zijn criminele activiteiten'

Politiemacht staat klaar om te grijpen in Apeldoorn
Politiemacht staat klaar om te grijpen in Apeldoorn © Luciano de Graaf
APELDOORN - Burgemeester Ton Heerts vindt het onaanvaardbaar dat mensen aankondigden om twee demonstranten uit de politiecel te bevrijden. Hij vaardigde woensdagavond een noodbevel uit om dat te voorkomen.
Het bleef uiteindelijk rustig in Apeldoorn, nadat burgemeester Heerts daar woensdagavond stevige maatregelen nam: "Gelukkig is het rustig gebleven. Demonstreren mag in Apeldoorn. Hartelijk welkom. Maar je moet geen misdrijven plegen. Binnen de wet blijven."

Noodbevel

Om de orde in zijn stad te kunnen bewaren, stelde de burgemeester een zogenoemd noodbevel in. Hij deed dat, omdat er via sociale media oproepen rondgingen om twee boerendemonstranten die vastzaten op het politiebureau in Apeldoorn te 'bevrijden': "De burgemeester moet dan instemmen, op basis van de gemeentewet, dat de politie verregaande bevoegdheden heeft om een specifieke doelgroep te benaderen. In dit geval zijn het dan de actievoerders die onderweg zouden zijn. Gelukkig zijn ze dus niet gekomen."
Hij vertelt verder: "Rond 18.00 uur gisteren kreeg ik het bericht dat de politie signalen had. Toen heb ik instemming gegeven voor het oproepen van de mobiele eenheid (ME). En rond 20.00 uur waren de signalen zodanig dat ik in overleg met de officier van justitie en de politieleiding in Apeldoorn het noodbevel mondeling heb gegeven dat om 20.30 uur inging, zodat de mensen die dachten nog onderweg te kunnen naar Apeldoorn heel duidelijk wisten dat ze niet welkom waren."

Dieptepunten

"Dat waren ze niet en zijn ze ook niet. Als het gaat om dit soort acties die de voorbije dagen zijn geweest", gaat Heerts verder. "Want we hebben in Apeldoorn echt misdrijven gehad, waarbij de volksgezondheid in het gedrang is gekomen met het in brand steken van allerlei autobanden, hout, en mogelijk zelfs asbest. En daarvoor zijn verdachten opgepakt." Heerts verwijst hiermee naar de actie eerder deze week van demonstranten op de A50 bij Beekbergen.
Volgens Heerts kon hij woensdagavond ook niet anders dan de ME achter de hand houden, groot materieel klaarzetten en een noodbevel instellen: "Dat is dan helaas noodzakelijk. Ik beschouw dit als dieptepunten. Want met demonstreren heeft dit allemaal niets meer te maken."

Criminele activiteiten

Heerts benadrukt dat demonstreren uiteraard mag: "Keurig aanmelden en dan kan er ook in Apeldoorn best veel. Maar blokkeren en het willens en wetens in de fik steken van allerlei materialen die de volksgezondheid bedreigen en ook nog eens het wegdek aantasten. Nou dat kan niet. Maar optrekken naar het politiebureau is totaal onaanvaardbaar. Die acties hebben ook niets meer te maken met demonstreren of het uiten van je vrijheid van meningsuiting. Het zijn misdrijven, het zijn criminele activiteiten."

Gemeenteraad controleert

Het noodbevel liep tot donderdagochtend 7.00 uur. De burgemeester had het mogen verlengen, als hij dat nodig vond. Maar dat deed hij niet: "Nee, dat is niet verlengd. Praktisch gezien was het gisteravond al rond 23.00 uur duidelijk dat het niet meer nodig was. Maar hij liep tot 7.00 uur. Dat wordt dan ook allemaal gepubliceerd en dat moet ook. Daar kunnen mensen dan nog bezwaar tegen maken. Vandaag informeer ik dan onze gemeenteraad over het hoe en het waarom. Want ook de burgemeester moet weer gecontroleerd worden."