Gelderland

Politiek bezorgd over gezinshuiszorg: 'Kinderen de dupe'

In het Vizier maakte uitzendingen over gezinshuiszorg
In het Vizier maakte uitzendingen over gezinshuiszorg
ARNHEM - Vijf politieke partijen willen een verplichte registratie van gezinshuisouders. Zij scharen zich hiermee achter de oproep die Herman Geerdink van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd deed in het programma In het Vizier van De Jager van Omroep Gelderland. In de uitzending blijkt dat het systeem dat kwetsbare kinderen in gezinshuizen moet beschermen, faalt. Tweede Kamerlid van de SP Sarah Dobbe stelt Kamervragen.
In de uitzending van het In het Vizier van De Jager komt naar voren dat er vrijwel geen controle is op gezinshuizen. Niemand weet hoeveel gezinshuizen er zijn en of er instanties achter de voordeur meekijken. Dit maakt gezinshuizen vruchtbare grond voor misstanden.

Bezwaren tegen registratie

Dobbe wil van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister voor Rechtsbescherming weten of het geschetste beeld klopt en wat de bezwaren zijn om gezinshuisouders te registreren in een openbaar register.
Volt, Partij voor de Dieren (PvdD), SGP, D66 en de ChristenUnie steunen de oproep die Herman Geerdink doet om alle gezinshuisouders, ongeacht hun opleiding, te registreren. “Alles wat we kunnen doen om deze kwetsbare kinderen te beschermen, moeten we met beide handen aangrijpen”, aldus Ines Kostić van de PvdD.
Marieke Koekkoek (Volt): “De resultaten van het onderzoek laten zien dat er een blinde vlek is in het huidige systeem waar kinderen die het al moeilijker hebben de dupe van zijn. Volt ziet een register als een goede eerste stap naar een verandering van dit systeem.”

Verschrikkelijke voorbeelden

De Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) is tien jaar geleden opgericht, 'omdat er een paar verschrikkelijke voorbeelden waren van waarom het echt nodig was om naar de kwaliteit van het veld te kijken', legt Geerdink uit.
Bij klachten kan het SKJ een jeugdprofessional uit het register schrappen. Dan mag diegene ook het werk niet meer uitvoeren. Voor gezinshuisouders is deze registratie niet verplicht. “Ik vind het gek dat een groep mensen die de meest kwetsbare kinderen zo’n beetje begeleidt, dat daar niet algeheel voor geldt: U zij SKJ-geregistreerd”, zegt Geerdink hierover in de uitzending.
“Dat zeg ik niet uit lijfsbehoud, maar juist vanuit die kwaliteitsgedachte. Daar moeten we met elkaar over in gesprek, dat is in Nederland toch het eerste wat je doet. Liever snel, want elk kind dat slachtoffer wordt is er één te veel.”

Veiligheid flink opschroeven

“De verhalen die In het Vizier van De Jager naar boven heeft gehaald zijn schrijnend”, aldus ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. “Ik vind dat we nog eens grondig moeten kijken naar manieren om die veiligheid flink op te schroeven.”
“Deze kinderen hebben al veel ellende meegemaakt", aldus Marijke Synhaeve, namens D66. “Het is belangrijk dat gezinshuizen vooral zijn opgericht om kwetsbare kinderen te helpen en niet enkel met als doel om eraan te verdienen. Ik vraag dan ook aan staatssecretaris Van Ooijen om hier beter op toe te zien en te onderzoeken hoe het toezicht op deze gezinshuizen kan worden verbeterd.”
De redactie van In het Vizier van De Jager deed onderzoek naar de zorg voor kinderen in gezinshuizen, omdat zich naar eerdere publicaties opnieuw tientallen slachtoffers van geestelijk en fysiek geweld en seksueel misbruik zich meldden.
Kijk hier naar In het Vizier van De Jager over gezinshuiszorg:

In het tv-programma In het Vizier van De Jager gaat Inge de Jager op zoek naar mensen die in de knel zitten en zich niet gehoord voelen.

Wil jij een verhaal met ons delen? De redactie van In het Vizier van De Jager komt graag met je in contact via inhetvizier@gld.nl.