Arnhem en omstreken

Dit zijn de geheimen van een écht goede carnavalsprins

Prins Gabri 1 in vol ornaat
Prins Gabri 1 in vol ornaat © Omroep Gelderland
HUISSEN - Het is aftellen voor de carnavalsvierders. In het grootste deel van carnavalsland klinkt het dan een weekend lang Alaaf!, maar niet in Huissen. Daar zwaait prins Gabri 1 dit jaar de scepter, en hij geeft zijn geheimen prijs.
Huusse helau! Zo klinkt het op deze donderdagochtend in Huissen. De lokale carnavalsgroet wordt begeleid door een luid geluid van de zogenoemde Oeletoeter. "Welkom bij prins Gabri, d'n getapte Boezenier." De vrolijke groet komt van Gabri 1, de prins van Huissen. En op deze feestelijke manier ontvangt hij de verslaggever van Omroep Gelderland op audiëntie.

Geen alaaf

De carnavaleske manier van begroeten is in Huissen dus niet het zo bekende Alaaf!, maar Helau!. "Dat komt omdat we hier het Rijnlandse carnaval vieren. En dat is meer geënt op Duitsland dan op Nederland", legt Gabri van Aalten uit. In het dagelijks leven is hij bankmedewerker. Maar deze dagen bekleedt hij de belangrijkste functie binnen het Huissense carnaval. Dan transformeert hij tot Gabri 1: Zijne Dorstlustige Hoogheid De Prins.
Bij zijn ontvangst draagt hij nog een doordeweekse trui en broek. Even verderop ligt zijn kenmerkende prinsenkleding. Speciaal voor onze verslaggever trekt hij dat pak aan en verandert hij voor haar ogen van 'gewoon Gabri' tot Prins Gabri 1. Ondertussen verklapt hij de geheimen van de prins. Het is zijn derde jaar als prins en hij kent dus de kneepjes van het vak.

Witte onderbroek

Het begint al bij de keuze van het juiste ondergoed. Daar maakte Gabri bij zijn eerste optreden al een kapitale fout mee: "Ja, bij mijn onthulling had ik een gekleurde onderbroek aan. En die broek ging op een gegeven moment zo hoog, dat je hem eronderuit zag piepen. Dus ik heb gelijk een set witte onderbroeken gekocht en nu gaat alles goed."
Aan het prinsenpak zelf is de historie af te lezen. Sinds de jaren 50 gaat de prins in zo'n pak gekleed, vertelt Gabri: "Het pak is eigenlijk in de loop van de jaren nauwelijks veranderd. Elke drie jaar wordt het weer op maat gemaakt." Het lijkt van en superzachte stof gemaakt, maar comfortabel is anders: "Je zou misschien denken dat het dan ook heerlijk zit. Maar het is net een skipak, wat dat betreft. Je voelt het ook. Het is heel erg dik. Dus het is vooral een pak voor buiten. Maar als je zo'n hete zaal binnenkomt, lopen binnen twee minuten de straaltjes al over de rug."

Witte maillot

Het zit dus niet echt heel gemakkelijk dat pak. Maar het ziet er wel prachtig uit. Helemaal in het roomwit. Van top tot teen en in het goud. En natuurlijk het meest sexy deel van het pak: "Ja, inderdaad, de witte maillot", lacht Zijne Dorstlustigheid. "Ik krijg ook weleens vragen als ik door de straat heen loop of dames even aan de kuiten mogen voelen. Want die springen er wel uit, met zo'n strakke witte maillot. Dat kan ook best. We vieren hier ouderwets carnaval."
Maar dat witte deel van het pak, is eigenlijk niet zo praktisch, beaamt de prins: "Je moet altijd een beetje uitkijken waar je loopt of waar je gaat zitten. Maar om het pak schoon te houden, dat is wel een uitdaging."

Veren op de steek

De veren springen misschien nog wel het meest in het oog. Bovenop het hoofddeksel: "De steek. Gezet met allemaal diamantjes. Maar die zijn niet echt hoor, het zijn gewoon nepdiamantjes. En natuurlijk de veren, want die moeten er bovenop", vertelt Gabri, terwijl hij een koker pakt en daar een aantal lange veren uithaalt.
"We zien twee setjes koningsfazantveren. De pronkveren en de vechtveren. Je kunt bepalen waar je naartoe gaat. Als je denkt dat het een wat lage zaal is, met een moeilijk publiek, dan pak je de vechtveren. De pronkveren die heb je natuurlijk op als je wilt shinen, op bijvoorbeeld de pronkzitting."
De veren dus helemaal bovenaan, en helemaal onderaan de schoenen: "Van leer. Met een heel mooi gouden gespje. Je waant je in de Middeleeuwen met die schoenen. Maar ze zitten prima."

Twee prinsessen

"Eigenlijk zie je overal dat de vrouw van de prins ook de prinses is, maar dat hebben we hier in Huissen niet", vertelt Gabri verder: "Ik heb twee prinsessen gekregen. En die zijn ook nog eens de helft jonger dan ik. Dus, hoe mooi wil je het hebben als prins. Mijn vrouw vindt het helemaal prima", lacht hij. "Het is echt een prachtig plaatje. Ik in dat witte, gouden pak, en zij in een prachtige rode jurk."
En waarom hij dan niet één maar twee prinsessen heeft? De prins zoekt naar een antwoord: "Dat zou ik even de historicus hier moeten vragen. In het verleden is het zo gelopen, en als je één keer hier iets in Huissen doet, dan is het traditie. En blijft het ook." Helau!
Prins bereidt zich voor op carnaval