Arnhem en omstreken

Na jaar van actievoeren krijgen leerlingen toch een gymzaal

Links leerlingen die inspreken in de gemeenteraad, rechts uit protest gymen op het stadhuis.
Links leerlingen die inspreken in de gemeenteraad, rechts uit protest gymen op het stadhuis. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er komt toch een nieuwe gymzaal voor basisschoolleerlingen in de Arnhemse wijk Malburgen. Nadat hun oude onderkomen aan de Fluitekruidstraat dit jaar vanwege de erbarmelijke staat op slot ging, kwamen leerlingen en docenten in actie voor een goed alternatief. Daar gaat de gemeente nu alsnog geld voor uittrekken. Tot grote vreugde van de scholen.
Toch was de aanloop van het hele proces 'totaal idioot', weet directeur Hannes van Soest van de Parcivalschool. Vlak voor de zomervakantie ging er ineens een ander slot op de oude gymzaal en werd er gezegd dat die niet meer kon worden gebruikt, zag Van Soest. "Vervolgens moesten we zelf een oplossing gaan bedenken. Dat heeft echt kwaad bloed gezet."

Honderdduizenden euro's

Een nieuw te bouwen gymzaal zal pas in 2026 klaar zijn. Maar woensdagavond besloot de gemeenteraad toch enkele honderdduizenden euro's uit te trekken voor een tijdelijke opblaasbare gymlocatie in de buurt van de scholen, die later elders kan worden gebruikt.
Daar gaat Van Soest met zijn leerlingen 'dankbaar gebruik van maken'. Nu gaan die met een bus naar een zaal in een andere wijk, maar dat kost veel tijd die ten koste gaat van de lestijd.
Het proces verdient geen schoonheidsprijs. De uitkomst wel.
locatiedirecteur Thomas Theloesen
Die beslissing kwam niet zonder slag of stoot. "We zijn hier al ruim een half jaar non-stop mee bezig", vertelt locatiedirecteur Thomas Theloesen van Het Mozaïek. Een aantal van zijn leerlingen en hijzelf spraken onder meer in bij de gemeenteraad en hielden enkele weken geleden uit protest nog een gymles in het stadhuis. "Het voelt een beetje dubbel dat dat allemaal nodig is geweest. Dit slopende proces was voor niemand goed."
Toch is Theloesen blij dat hij en zijn collega's uiteindelijk tot een constructieve oplossing zijn gekomen met de gemeente. "Het proces verdient geen schoonheidsprijs. De uitkomst wel", vat hij samen.

Buiten, te klein of niet gymen

Het alternatief dat de gemeente hem bood om met zijn leerlingen naar een andere zaal verder weg te lopen, daar maakt Theloesen geen gebruik van. "Vanwege de veiligheid en lestijd die we anders missen. De opties die we op dit moment hebben, zijn dus om buiten te gymen, in een veel te klein kleuterzaaltje te sporten of niet te gymen."
Dat zal ook nog even zo blijven. De opblaasbare gymzaal zal naar verwachting in september gereed zijn. Maar nu er perspectief is op een goede oplossing, komen ze die maanden met elkaar nog wel door, weet Theloesen.

'Ik schaam me'

"Ik hoop dat we hiermee een hoofdstuk kunnen sluiten", spreekt SP'er Noud Roelen de raad toe. Op zijn initiatief stond de gymzaal woensdagavond weer op de agenda. "Zodat leerlingen kunnen gymen zoals het hoort."
Want die geschiedenis loopt al een tijdje. Ruim tien jaar geleden werd er al een nieuwe gymzaal beloofd, weet Mattijs Loor (D66). "Ik schaam me dat dit nog steeds niet is geregeld."

'Beschamend en stuitend'

Ook wethouder Nermina Kundic erkent dat dit 'beschamend en stuitend' is. Toch meent ze dat zijzelf volgens de geldende afspraken heeft gehandeld.
Maar een groot deel van de gemeenteraad verwijt de wethouder toch dat zij zich onvoldoende proactief heeft opgesteld. Alleen al het sturen van de laatste brief waarin Kundic de verschillende opties schetst, duurde twee maanden, constateert Klaartje Koorn (CDA). "Die was drie kantjes. Dat is 33 woordjes per werkdag", sneert zij cynisch. "Dat irriteert enorm."
Dat de feestdagen daarbij als excuus werden gebruikt door de wethouder, stuit weer op verbazing bij Nathalie Nede (ChristenUnie). "Welke feestdagen? Kerst is alweer zes weken geleden."
"Nu snel in beweging komen", besluit Marjan van Munster (PvdA). "Letterlijk en figuurlijk."