Stedendriehoek

Geen rellen na oproep om twee boeren te bevrijden in Apeldoorn

De politie zet uit voorzorg de weg af in Apeldoorn.
De politie zet uit voorzorg de weg af in Apeldoorn. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Het bleef rustig in Apeldoorn, nadat woensdagavond een noodbevel van kracht ging. Er waren geen verstoringen rond het politiebureau waar twee aangehouden boeren worden vastgehouden. Dat meldt de politie.
Het noodbevel in Apeldoorn liep deze donderdagochtend om 7.00 uur af. Burgemeester Ton Heerts had het ingesteld omdat er via sociale media oproepen rondgingen om de twee boeren te 'bevrijden': "Rond 18.00 uur gisteren kreeg ik het signaal dat de politie signalen had. Toen heb ik instemming gegeven voor het oproepen van de ME. En rond 20.00 uur waren de signalen zodanig dat ik in overleg met de officier van justitie en de politieleiding in Apeldoorn het noodbevel mondeling heb gegeven dat om 20.30 uur inging, zodat de mensen die dachten nog onderweg te kunnen naar Apeldoorn heel duidelijk wisten dat ze niet welkom waren.

Twee man vast

De twee, een 39-jarige man uit Klarenbeek en een 35-jarige man uit Eerbeek, werden maandagavond opgepakt tijdens een boerenprotest met zo'n 150 tractoren op de A50. Ze worden verdacht van het dumpen van afval en brandstichting.
Er waren woensdagavond veel agenten op de been in Apeldoorn. De Polderweg en de Kuiperdijk werden uit voorzorg geblokkeerd door politiebusjes en shovels, maar er zijn nagenoeg geen trekkers of demonstranten gezien.

Onaanvaardbaar

Burgemeester Heerts benadrukt dat demonstreren uiteraard mag: "Keurig aanmelden. En dan kan er ook in Apeldoorn best veel. Maar blokkeren, en het willens en wetens in de fik steken van allerlei materialen die de volksgezondheid bedreigen, maar ook nog eens het wegdek aantasten. Nou dat kan al niet. Maar optrekken naar het politiebureau is totaal onaanvaardbaar. Die acties hebben ook niets meer te maken met demonstreren of het uiten van je vrijheid van meningsuiting. Het zijn misdrijven, het zijn criminele activiteiten."