Stedendriehoek

Noodbevel en grote politiemacht wegens 'bevrijdingsactie' boerendemonstranten

De politie stond klaar met meerdere eenheden.
De politie stond klaar met meerdere eenheden. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Er geldt een noodbevel in Apeldoorn, omdat er op sociale media werd opgeroepen om met zoveel mogelijk mensen naar het politiebureau te gaan om de twee boerendemonstranten te bevrijden, die maandag zijn aangehouden.
Burgemeester Ton Heerts heeft het noodbevel om 20.30 uur in laten gaan. Het is niet duidelijk tot wanneer het noodbevel gaat duren. "Blokkeren van wegen, brandstichting en (dreigingen van) verstoring van de openbare orde en veiligheid staan we niet toe", aldus Heerts. "Uit de vele verontwaardigde reacties uit de samenleving blijkt duidelijk, dat je met dit soort onwettige acties alle begrip en draagvlak verspeeld. De acties van de afgelopen dagen hebben niks meer te maken met vrijheid van meningsuiting.”

Veel politie

De politie stond woensdagavond paraat om protesterende boeren en demonstranten tegen te houden bij het politiebureau in Apeldoorn. Dat laat een videocorrespondent weten. Hij zag een grote politiemacht ontstaan bij de politieacademie in Apeldoorn. Veel agenten, ME, politiehonden en zelfs shovels kwamen ter plaatse.
Uiteindelijk zijn de Polderweg en de Kuiperdijk geblokkeerd door politiebusjes en shovels, maar er is geen enkele trekker of demonstrant gezien.
Maandagavond zijn er twee demonstranten aangehouden op verdenking brandstichting op de A50 bij Beekbergen. Volgens de gemeente wilden boerensympathisanten deze twee verdachten vanavond 'bevrijden'.