Gelderland

We stoken steeds vaker onze houtkachel vanwege hoge gasprijs

De houtkachel wordt vaker aangestoken.
De houtkachel wordt vaker aangestoken. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In 2023 heeft bijna 1 op de 3 mensen met een haard of kachel meer gestookt dat in het jaar ervoor. Mensen noemen vooral de hoge gasprijs als reden. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend.
Frans Engels is schoorsteenveger in Arnhem en merkt dat ook. "Je hebt te maken ook met de gasprijs van de afgelopen jaren maar ook dat de kachels tegenwoordig veel meer rendement geven", weet hij. Daardoor is het interessant om met hout te stoken, denkt hij. "Je doet normaal met een openhaard twee maanden met één kuub hout. Met deze kachel doe je er vier tot vijf maanden mee. Je hebt meer warmte en je hoeft het minder vaak te kopen."

Fijnstof

Goedkoper dus, maar het is niet bevorderend voor het milieu, stelt Milieu Centraal. Dan gaat het vooral om oudere houtkachels. Volgens Engels zijn er tegenwoordig moderne varianten die tot wel 96 procent minder vervuilend zouden zijn. "Je moet het eigenlijk vergelijken met de oude diesels die de binnenstad niet meer in mogen, en de moderne diesel mag dat wel."
Engels benadrukt dat het altijd noodzakelijk is om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen, op de juiste manier te stoken en droog hout te gebruiken. "Bij een te hoog vochtpercentage raakt je schoorsteenkanaal vervuild en brandt de kachel niet lekker. Dan kwalmt het."
En bij ongunstige weersomstandigheden kan je beter helemaal niet stoken. Het RIVM geeft een stookalert af per provincie als het onverstandig is om je houtkachel op de poken. Dat negatieve advies was er deze woensdag bijvoorbeeld voor Gelderland.