Stedendriehoek / Achterhoek

Dorp in ban van mysterie met rondslingerend vlees en alcohol

Een lap vlees en leeg flesje whisky.
Een lap vlees en leeg flesje whisky. © Raymond Timmer Arends
GORSSEL - Het is een raadsel. Sinds een aantal maanden wordt telkens op ongeveer dezelfde plaats in Gorssel een stuk vlees gevonden. Daarnaast staat dan een leeg drankflesje. Het zorgt voor verbazing onder inwoners. Hondeneigenaren zijn ongerust.
"Het is raar. Verontrustend", vertelt Wico Mulder: "Is het iets van een ritueel van iemand? Of is het een hondenvergiftiger?"

Twee donuts

Mulder plaatste onlangs op het prikbord van de lokale site gorssel.nl een bericht: "Waarschuwing voor uw hond/kat. Mogelijk kans op vergiftiging." In een gesprek met Omroep Gelderland vertelt hij: "Dit is al drie maanden aan de gang. Elke week is het raak. Een lap vlees. Een drankflesje ernaast. Dop eraf. Half leeg. Soms ook met twee donuts erbij."
Mulder noemt het terugkerend verschijnsel verontrustend. Hij geeft toe dat het een raar verhaal is. Hij is bang dat het stuk vlees mogelijk vergiftigd is. Hij wil graag dat het onderzocht wordt, maar dat is tot nu toe niet gebeurd: "Ik heb net wel gehoord dat de inhoud van het flesje onderzocht wordt." Dat gaat de politie inderdaad doen, al geeft zij wel aan dat het nog een maand duurt voordat de uitslag bekend is.

Flesjes

Volgens Mulder wordt er dus geregeld wat gevonden, daar in het bosje tussen de Joppelaan en de Roskamweg: "Het pad komt ongeveer bij mijn overbuurman uit." Hij verzamelt de gevonden flesjes en heeft er ondertussen een stuk of tien. "Mijn vrouw en ik hebben er ondertussen ook al vijf gevonden."
Raymond Timmer Arends vertelt hoe hij op woensdagochtend voor het eerst met het raadselachtig tafereeltje werd geconfronteerd: "Ik had het zelf nog niet gezien. Het is een rondje dat ik sinds een jaar loop met de hond. Het ligt echt naast het wandelpad. Niet weggestopt, maar heel opvallend. Het lijkt wel tentoongesteld." Hij is bang dat het onveilig is voor zijn hond: "Je hoort weleens dat er gehaktballen met rattengif verstopt worden."

Slijter verbaasd

Timmer Arends ging ook al zelf op onderzoek uit en bracht een bezoekje aan de lokale slijter. Maar die kon niet heel veel over het drankflesje vertellen. Tegenover Omroep Gelderland vertelt Robert Smienk van Wijnhuis & Slijterij De Wingerd: "Het flesje wodka is van een groot merk, dat verkoop ik ook. Maar hier was ook al iemand die een foto liet zien met een flesje whisky erop. Dat verkoop ik niet."

Politieonderzoek

De slijter vertelt dat hij ook al bezoek heeft gehad van de wijkagent. Maar die wil tegenover Omroep Gelderland niet bevestigen dat hij met een onderzoek naar de raadselachtige zaak bezig is.