Rivierengebied

Burgemeester laat woning voor tienduizenden euro's beveiligen

Burgemeester Pieter van Maaren.
Burgemeester Pieter van Maaren. © Archief
ZALTBOMMEL - De woning van de burgemeester van Zaltbommel, Pieter van Maaren, is in 2020 voor tienduizenden euro's preventief beveiligd. Dat is veel meer dan de regels die een jaar later werden opgesteld door het Rijk. Daarin staat dat burgemeesters en wethouders voor 2800 euro preventieve maatregelen kunnen nemen om de woning te beveiligen.
Van Maaren ligt onder vuur vanwege die woning, omdat in 2020 de ramen zijn vervangen terwijl dat het helemaal niet had gemogen. De monumentencommissie spreekt van een integriteitskwestie. De raad komt woensdagavond in een besloten vergadering in spoed bijeen. Bij die vergadering gaat het ook om de door de gemeente gemaakte beveiligingskosten.
De woning werd in 2020 voor meer dan 40.000 euro beveiligd, blijkt uit een besluit van het college in handen van Omroep Gelderland. De burgemeester stemde zelf niet mee over het besluit.
De gemeente zegt dat het bedrag is gebaseerd is op onderzoek, uitgevoerd door het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid. “Dat rapport bevat aanbevelingen voor te treffen veiligheidsmaatregelen, voor de maatregelen is een kostenraming gemaakt door een bouwbureau.”
Waarom het bedrag zo hoog is, wil de gemeente niet zeggen omdat het om veiligheidsmaatregelen gaat. Daarmee zou de gemeente veiligheidsinformatie prijsgeven. Een woordvoerder zegt dat de gemeente de kosten niet te hoog te vindt omdat ‘er een kostenraming aan de hand van dat advies is gemaakt.’

Bedrag is alweer van tafel

“Bovendien is dat basisbedrag van 2800 euro alweer van tafel omdat het niet toereikend bleek te zijn", aldus een woordvoerder.
In dat rapport waar die conclusies worden getrokken staat inderdaad dat sommige bestuurders veel meer geld kwijt zijn. Maar het bedrag van 40.000 euro wordt in dat rapport als ‘uitzonderlijk’ beschreven.

Provincie wil nu geen conclusies trekken

De provincie Gelderland zegt van de ‘casus op de hoogte te zijn’ en is in afwachting van meer informatie. Daarmee lijkt de provincie pas recent op de hoogte te zijn gebracht, maar op die vragen wil Gelderland niet reageren omdat het ‘een vertrouwelijke zaak is.’
De provincie moet toezien op gemeenten en kan ingrijpen als er dingen niet in de haak zijn. In afwachting op meer informatie wil de provincie nu nog geen conclusies trekken.
Van Maaren was woensdag vanwege verplichtingen niet beschikbaar voor een reactie.
Omroep Gelderland heeft een onderzoeksredactie die misstanden aan het licht brengt. Kent u zo'n verhaal en wilt u dat dat wordt aangekaart? Lees dan hier hoe u contact met ons kan opnemen.