Gelderse Vallei

Susan doet aangifte tegen pleegvader: ‘Angst voor meer slachtoffers'

Susan kan eindelijk aangifte doen.
Susan kan eindelijk aangifte doen. © Omroep Gelderland
DE GLIND - Als veertienjarig meisje stapte Susan een politiebureau binnen. Ze wilde aangifte van seksueel misbruik doen. Tegen W., haar pleegvader. Hij ontkende alles en er kwam geen zaak. Nu zijn we ruim 25 jaar verder en krijgt Susan alsnog de kans om haar pleegvader ter verantwoording te roepen. Ze doet alsnog aangifte.
Het is voor het eerst dat er aangifte wordt gedaan nadat de verhalen over geestelijk en fysiek geweld en seksueel misbruik in De Glind naar buiten kwamen. “Het is spannend en ook wat intimiderend dat het nu toch kan. Ik heb het eerder geprobeerd, op mijn veertiende", zegt Susan.
Barry en Miranda zijn door diezelfde pleegvader misbruikt. Na publicaties over misstanden in De Glind, vonden zij en Susan elkaar terug. Nu slaan ze de handen ineen en onderzoeken of ze juridische stappen kunnen nemen. De zaken van Barry en Miranda lijken verjaard, maar die van Susan niet. "Nu zijn we samen", vervolgt Susan. "Toch ben ik ergens ook weer alleen, omdat de andere zaken in elk geval deels verjaard zijn.” Zij kan nu aangifte doen, waarbij de andere verklaringen als onderliggend bewijs dienen.

Bang voor meer slachtoffers

Het doet Susan pijn dat haar voormalige pleegvader tot op de dag van vandaag als systeemtherapeut met kinderen werkt. “Het maakt me ook bang. Je wil niet dat andere kinderen overkomt wat jou is overkomen. Daarom heb ik al die jaren geleden al melding gemaakt. Ik weet dat hij zelf dochters heeft en dat hij is blijven werken met kwetsbare kinderen. Ik ben bang dat er nog meer slachtoffers zijn.”
Ook Barry en Miranda deden als kind al melding over hun pleegvader, maar ook daar gebeurde niets mee. Barry werd na zijn melding overgeplaatst, maar niemand voorkwam dat twee weken later Susan bij pleegvader W. in huis kwam. Barry hoopt dat hij pleegvader W. nu, samen met Susan en Miranda, alsnog ter verantwoording kan roepen.
“Het was fijn geweest als Miranda en ik zelf nog aangifte hadden kunnen doen. Maar nu dat niet kan, ondersteunen we die van Susan. Ik hoop dat dit een blauwdruk wordt voor alle slachtoffers die na ons kwamen.”

Kastje naar de muur gestuurd

Advocaat Jordi L’Homme, van Plasman cs advocaten, staat Susan, Barry en Miranda bij in deze aangifte. "Er is een mogelijkheid om aangifte te doen namens deze drie cliënten," vertelt L'Homme. Susan werd jarenlang anders verteld. Instanties ontmoedigden haar om aangifte te doen. "Je moet je niet laten ontmoedigen als slachtoffer, er zijn heel veel mogelijkheden in strafrechtelijke zin."
L'Homme verwacht binnen twee maanden een aangifte namens Susan, Barry en Miranda neer te kunnen leggen bij het Openbaar Ministerie en de politie.
Susan doet aangifte tegen pleegvader