Rivierengebied

Burgemeester verbouwt illegaal monumentale woning: 'Ik baal als een stekker'

De burgemeester en het pand.
De burgemeester en het pand. © Omroep Gelderland
ZALTBOMMEL - De burgemeester van Zaltbommel, Pieter van Maaren, ligt onder vuur. Volgens de voorzitter van de monumentencommissie – Jan Vellekoop - heeft hij onjuist gehandeld bij de verbouwing van zijn monumentale woning. Daarmee heeft hij ‘willens en wetens’ de wet overtreden, volgens de commissie.
Het gaat om de ramen van de woning van de burgemeester, een monument. Volgens de monumentencommissie mocht Van Maaren in 2020 achterzetramen plaatsen zodat het monument niet aangetast zou worden, maar in plaats daarvan zouden er nieuwe kozijnen met dubbelglas zijn aangebracht.

De wet overtreden

Daarmee heeft hij ‘willens en wetens’ de wet overtreden, staat in een brief aan de commissaris van de Koning en aan de gemeenteraad. Woensdagavond is er een ingelaste raadsvergadering, die is besloten.
De situatie kwam na drie jaar aan het licht doordat een toezichthouder de verbouwing ontdekte. Eind vorig jaar vroeg de burgemeester een nieuwe vergunning aan. “Dat is een soort van legalisatie", vindt Jan Vellekoop, de voorzitter van de Monumentencommissie.

'Baal als een stekker '

Vellekoop vindt dat er sprake is van een integriteitskwestie. Van Maaren heeft de gemeenteraad een excuusbrief geschreven. "De aanpassing terugdraaien is helaas niet mogelijk, ik probeer zo goed mogelijk samen te werken om alsnog tot voldoende resultaat te komen", zegt hij.
Tegen het Brabants Dagblad zegt hij de zaken betreuren. "Ik baal als een stekker, van mij mag worden verwacht dat ik zaken verricht conform de wet- en regelgeving. Dat is niet gebeurd, hetgeen ik betreur."
Omroep Gelderland heeft een onderzoeksredactie die misstanden aan het licht brengt. Kent u zo'n verhaal en wilt u dat dat wordt aangekaart? Lees dan hier hoe u contact met ons kan opnemen.