Rijk van Nijmegen

Ann (81) doet er alles aan om uit verzorgingshuis te blijven

Ann 81 jaar wil haar zelfstandigheid houden en niet naar een verzorgingshuis
Ann 81 jaar wil haar zelfstandigheid houden en niet naar een verzorgingshuis © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ann van Rijn is 81 jaar en doet ondanks haar Parkinson nog alles zelf. En daar komt geen verandering in als het aan haar ligt. Ondanks haar ziekte wil ze graag voor altijd zelfstandig blijven wonen. "Niemand anders weet wat goed voor mij is behalve ikzelf", klinkt het vastbesloten.
Want naar een verzorgingshuis gaan, is iets wat Ann niet wil. "Ik heb lang genoeg in de zorg gewerkt om beide kanten van de medaille te kennen." Voor Ann is het belangrijk dat ze haar eigen zelfstandigheid houdt: "Ik wil niet altijd iemand om mij heen. Ik wil vooral mijn eigen vrijheid en privacy houden".

Extra kamer voor zorg

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft ze haar huis helemaal voorbereid, zodat er ooit een verpleegkundige bij háár kan komen wonen, in plaats van andersom. Op de bovenverdieping van Ann haar huis heeft ze een compleet ingerichte kamer gemaakt met eigen keuken en badkamer, zodat ze zorg straks binnen handbereik heeft.
"Iedereen zegt: ga toch in een appartement. Maar dat wil ik niet, want ik wil niet weg uit mijn buurt."

Ziekte van Parkinson

Ann kreeg in 2017 de diagnose Parkinson: "Ik wist het gewoon zelf, want ik kom zelf uit de gezondheidszorg. Dan weet je al wat Parkinson is en wat de verschijnselen kunnen zijn. Je ziet het misschien niet aan mij, maar ik merk het aan de dagelijkse dingen. Alles gaat veel langzamer. Ik sta soms aan de grond vastgevroren en kom dan niet vooruit. Ook was ik altijd goed met computeren en dat kan ik ook niet meer."
Ann heeft van bovenverdieping van haar woning een wooneenheid gemaakt voor zorg aan huis
Ann heeft van bovenverdieping van haar woning een wooneenheid gemaakt voor zorg aan huis © Omroep Gelderland

Focus op wat nog wél kan

De ziekte zorgt ervoor dat Ann veel moet inleveren. Desondanks is het voor de Nijmeegse vooral belangrijk om te kijken naar wat ze nog wél kan.
Zo is ze na de diagnose gaan zingen bij het Parkinsonkoor Mr P's Singers in Nijmegen. Door het zingen wordt haar stem beter, want door de Parkinson is deze achteruit gegaan.
Ik voel mij het beste als ik doe alsof ik geen Parkinson heb
Ann van Rijn, 81 jaar
Het koor waar Ann bij zit, telt ruim veertig leden, allemaal mensen met Parkinson, maar ook mantelzorgers. Voor Ann is het koor inmiddels heel erg belangrijk geworden: "Je krijgt er veel gezelligheid voor terug en ik word van het zingen vooral blij."

'Doe alsof ik geen Parkinson heb'

Ann is intussen als secretaris actief binnen het koor en speelt daarnaast ook graag nog bridge. "Ik voel mij het beste als ik doe alsof ik geen Parkinson heb, want ik moet er niet aan denken dat de Parkinson mij de baas wordt."
Uitzending Van Gelders Grijs - Parkinsonkoor Mr P's Singers uit Nijmegen

In het tv-programma 'Van Gelders Grijs' gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie. Zo bezoekt hij ook het Nijmeegse koor Mr P's Singers. Een koor voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun mantelzorgers. Zingen is voor mensen met Parkinson een goede manier om aan de ademhaling en articulatie te werken, maar het samen zingen wordt vooral ook als heel gezellig ervaren. Jochem ontmoet verschillende leden van het koor, waaronder de 81 jarige Ann van Rijn die vooral heel blij wordt van zingen.