Noord-Veluwe

Leerlingen één maand na omstreden smartphoneverbod: 'Ik heb minder stress'

Leerling Christian Nijboer en zijn kluis.
Leerling Christian Nijboer en zijn kluis. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Het smartphoneverbod in de klas is inmiddels alweer één maand oud. Zijn leerlingen er inmiddels aan gewend? Houden ze zich aan het verbod, of vinden ze het maar onzin? Vragen genoeg om terug te keren naar het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet, waar Omroep Gelderland leerlingen eerder spraken over de invoer van het smartphoneverbod.
Leerling Christian Nijboer denkt er na een maand nog steeds hetzelfde over: "Ik ben er over het algemeen positief over. Mijn afleiding door de telefoon is minder. Ook heb ik minder stress. Dat kreeg ik steeds als hij afging in mijn broekzak. Maar nu hij in mijn kluis zit, heb ik daar helemaal geen last meer van."
Ook leerling Anushka Gevorgian zegt nog steeds positief te zijn over het verbod: "Ik ben er wel tevreden mee, want ik merk dat ik nu wel meer contact heb met andere kinderen."

Meer rust

"Ik merk dat er in de klas meer rust is", voegt leerling Christian toe. "Maar ik merk ook dat er bij sommige leerlingen nog wel kritiek is. Ze vinden de regel onnodig. Zij vinden dat ze de telefoon altijd bij zich moeten hebben, maar ik denk dat het meer een gevoel is dat je iets wat je altijd bij je moet hebben. Dat moet je loslaten."
Ook de locatie directeur Hugo Vos merkt meer rust tijdens de lessen. "De leerlingen hadden voorheen een mobieltje in de tas. Die kwam tijdens de les eruit en dat gaf onrust. Dat gebeurt nu niet meer. Dus dat gaat goed."

Toch controles in de klas

De slogan op de school is sinds de invoer: thuis of in de kluis. Schooldirecteur Vos zegt dat verreweg de meeste leerlingen het mobieltje ook daadwerkelijk in de kluis legt. "Tussen de 5 en 10 procent laat de telefoon helemaal thuis. En natuurlijk zijn er ook leerlingen 'creatief'. Daarom doen we een paar keer per week een controle in een klas."
Dan moet iemand z'n tas laten zien. Wie z'n telefoon niet bij zich heeft, wordt beloond met een reep chocola. Wie 'm wel bij zich heeft, moet hem de eerste keer de hele dag inleveren. Bij een tweede keer volgt een sanctie: een uur nablijven.

In de pauze uit de kluis

Het gros van de 460 leerlingen haalt in de pauze de smartphone wel uit het kluisje. In dat opzicht is er niet veel veranderd met de oude situatie. Een algeheel mobieltjes verbod, zoals soms op andere scholen in Gelderland is ingevoerd zien ze in Nunspeet niet zitten.
In de pauze blijft ruimte voor de leerling om de telefoon te pakken. "Anderhalf uur schermtijd op een hele schooldag is ook weer niet zo heel erg veel", aldus de directeur.