Stedendriehoek

Cel voor mislukte rooftocht en mishandelen meerdere mensen

De Hema in Apeldoorn.
De Hema in Apeldoorn. © Google Maps
APELDOORN - Een 35-jarige man uit Apeldoorn is dinsdag veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het mishandelen van meerdere mensen en een aantal afpersingspogingen. Daarbij maakte hij overigens niets buit.
De man reed in de ochtend van 27 september 2022 in Apeldoorn, met een gestolen scooter, af op een groepje medewerksters van de Hema die voor de personeelsingang stonden te wachten. Hij riep om 'doekoe' (geld, red.) en hun telefoons. Een van de medewerksters sloeg hij in haar gezicht en hij trapte tegen de benen van een ander toen zij weg wilde rennen. Daarnaast sloeg hij een medewerker van Bakker Bart in zijn gezicht. De Apeldoorner wist niets buit te maken.
Daarop reed hij naar een andere straat. Een vrouw zat daar in een geparkeerde auto. Hij deed het portier open en riep 'portemonnee, telefoon'. Hij probeerde de vrouw uit de auto te trekken, maar dit mislukte. De vrouw gaf niets af en wist uiteindelijk weg te rijden.

Trapte man in zijn buik

De man reed weer verder en vroeg op de Korte Hezeweg aan een vrouw hoe laat het was. Toen ze haar telefoon pakte, schreeuwde hij dat ze die moest afgeven. Hij dreef haar naar achteren en zei een aantal keer dat hij haar zou steken. Omdat de vrouw heel hard gilde, kwam haar man naar buiten. De 35-jarige man trapte die man toen in zijn buik. Maar ook deze vrouw gaf haar telefoon niet af.
In Opsporing Verzocht en Plaats Delict zijn camerabeelden getoond van de dader. Meerdere tipgevers herkenden de 35-jarige man. Ondanks dat hij ontkent, vindt de rechtbank bewezen dat hij de dader is. Zij neemt de man kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag. Zijn handelen getuigt van weinig respect voor personen en hun eigendommen, aldus de rechtbank.

Smartengeld

De man moet aan een van de vrouwen 600 euro smartengeld betalen. En hij moet de schade aan de auto van vrouw die hij in haar auto aanviel vergoeden. Dat gaat om 950 euro.