Stedendriehoek

Mannen (39 en 35) vast na dumping en brand op A50

Op de middenberm van de A50 stichtten demonstranten brand.
Op de middenberm van de A50 stichtten demonstranten brand. © Luciano de Graaf
APELDOORN - De politie heeft twee mannen uit Klarenbeek en Eerbeek aangehouden, die ervan verdacht worden dat ze maandagavond afval dumpten en brand stichtten op de A50. Dat gebeurde tijdens een trektocht van boze boeren met zo'n 150 trekkers.
Op beelden is te zien hoe demonstranten ter hoogte van Apeldoorn aanhangwagens vol hout, banden en ander vuilnis - waaronder asbesthoudend materiaal - in de berm van de A50 legen om de rommel vervolgens in brand te steken. Ook wordt er vuurwerk afgestoken. Sommige brandende onderdelen komen terecht op de weg, waar vrachtwagens en personenauto's langs razen.

Incidenten op vijftien locaties

De aangehouden personen zijn een 39-jarige man uit Klarenbeek en een 35-jarige man uit Eerbeek. Ze zitten vast en het onderzoek gaat nog door. De twee mannen lang niet de enige betrokkenen. In totaal werd maandagavond in Oost-Nederland op vijftien locaties afval gedumpt, brand gesticht of een blokkade opgeworpen.

'Onacceptabel', zegt politie

Gert Veurink, waarnemend politiechef van Oost-Nederland, vindt het ontoelaatbaar wat er maandagavond is gebeurd. "Een demonstratie is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar bij de acties op maandagavond was daar geen sprake van. De strafbare feiten die bij deze acties zijn gepleegd zijn onacceptabel!", foetert Veurink.
De politie Oost-Nederland wil niet dat wat maandagavond gebeurde, nog eens gebeurt. Daarom wordt de inzet opgeschaald, zodat een volgende keer tijdig kan worden ingegrepen.
Ook het Openbaar Ministerie is niet te spreken over wat zich maandagavond afspeelde: