Rivierengebied / Gelderse Vallei

Ongeluk met gewonden op A15 door 'actievoerende boeren'

Een van de zwaar beschadigde auto's op de A15
Een van de zwaar beschadigde auto's op de A15 © Persbureau Heitink
HERWIJNEN - Brandende autobanden hebben maandagavond een ongeval veroorzaakt op de A15 bij Herwijnen. Twee auto's botsten op elkaar in de dichte rook die over de snelweg trok. Vermoedelijk is het vuur aangestoken door actievoerende boeren.
De politie meldt dat bij het ongeval twee gewonden zijn gevallen. Beide slachtoffers zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.
Bij een kettingbotsing in Veenendaal, die mogelijk het gevolg was van boerenacties bij de A12, waren twee jongens van 17 uit Barneveld betrokken. De een raakte gewond en de ander is op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan voor controle. Beiden zaten in een brommobiel.
Beide ongevallen worden door de politie onderzocht. Ze roept getuigen op zich te melden.

Branden langs snelwegen

Meerdere groepen boze boeren stichtten maandag brand langs Gelderse snelwegen. Langs de A15 waren er acties bij de afslag Vuren, Geldermalsen en bij Andelst. De brandweer moest uitrukken om verschillende brandjes te blussen.
Ook langs de A28, A12 en A50 was het raak. Op die laatste snelweg stonden zo'n 150 trekkers. De weg was urenlang afgesloten omdat bij de brand die daar woedde asbest was vrijgekomen.

Kamerleden fel

Kamerleden reageren fel op de boerenprotesten. Verschillende partijen willen dat minister Dilan Yeşilgöz de rellende boeren aanpakt. Het ministerie van Justitie wil pas reageren nadat de politie een reactie heeft gegeven.