Stedendriehoek

Jeremy ‘dumpte’ zijn ex levenloos in het bos: ‘Hij is een gevaar voor de samenleving’

Het lichaam van Sylvia Steunenberg werd gevonden in Wenum-Wiesel.
Het lichaam van Sylvia Steunenberg werd gevonden in Wenum-Wiesel. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Hij had haar verstikt, en het levenloze lichaam van Sylvia Steunenberg (45) achtergelaten in een bos. Toch bleef Jeremy van E. zijn ex-partner berichten sturen. Ook tegenover de buitenwereld zei hij niet te weten waar de Apeldoornse toch was. Nu hoort hij 16 jaar cel en tbs tegen zich eisen.
“Nee, nee nee”, roept de ex-partner van Sylvia minutenlang als de politie hem vertelt over haar overlijden. Een Oscar-waardige acteerprestatie, meent de officier van justitie, die maandag in de rechtbank in Zutphen een audiofragment van zijn geschreeuw laat horen.
Jeremy van E. (52) zou Sylvia namelijk met een voorbedacht plan hebben vermoord, wordt gesteld. Niet alleen justitie is daarvan overtuigd, ook zes familieleden noemden zijn naam toen de politie vroeg naar een mogelijke dader. Volgens hun advocaat is geen van de betrokkenen positief over hun relatie.

Foto verspreid

Toen op de ochtend van 23 maart een lichaam werd gevonden in het bos langs de Wieselseweg in Wenum-Wiesel, tastte de politie aanvankelijk in het duister over de identiteit van de vrouw. Er werd een foto verspreid van haar levenloze lichaam. Familie herkende Sylvia al snel, een beeld dat naar eigen zeggen niet meer van hun netvlies gaat.
De twee hebben twaalf jaar een relatie gehad, en waren niet meer samen. Toch was Van E. nog regelmatig bij Sylvia over de vloer. “Een douche, eten en slapen, dat is wat Sylvia mij te bieden heeft“, appte hij naar een vriendin. In zijn verklaringen brengt hij het anders: hij ondersteunde Sylvia nadat ze meerdere operaties onderging.
Sylvia was zelf verantwoordelijk voor haar dood
Verdachte Jeremy van E.
Afgelopen zomer verklaarde Van E. al dat Sylvia ‘zelf verantwoordelijk was’ voor haar dood. In de rechtbank komen de details naar voren.

Gestikt

Volgens de verdachte is hij door Sylvia op de bewuste dag aangevallen met de beugel van een fitnessapparaat, een mes, een schop en een bijl. Daar ging een woordenwisseling aan vooraf. “Ze kwam op me afrennen en schreeuwde. We vielen. Ik was in paniek en legde mijn hand op haar mond.”
Sylvia zou die hand vervolgens naar haar keel hebben geduwd, waarna ze is gestikt. Die lezing acht justitie ongeloofwaardig. Uit de verwondingen blijkt dat Sylvia zich nauwelijks heeft verzet. Ze moet door haar ex-partner zijn overvallen. Meer feiten zouden wijzen in die richting.

Batterij telefoon leeg

Bovendien, waarom riep hij geen hulp in? “Op dat moment kon ik niet rationeel reageren”, verklaart Van E. De hulpdiensten bellen, deed hij niet. De batterij van zijn telefoon zou leeg zijn. Althans, dat dacht hij. Uit politieonderzoek blijkt dat zijn telefoon nog 57 procent batterij zou hebben gehad.
Hij stuurde er Sylvia zelfs nog berichten mee, nadat hij haar achter in zijn bestelbus meenam. Volgens de aanklager omdat hij daarmee zichzelf een alibi probeerde te verschaffen. Naar eigen zeggen wilde Van E. naar het ziekenhuis rijden, en maakte ze ‘slikkende bewegingen’. Maar onderweg was er file. Hij stopte om te kijken hoe het met Sylvia ging. “Toen zag ik dat ze dood was.”

Sporen uitwissen

Volgens het politieonderzoek reed hij niet naar het ziekenhuis, maar linea recta naar zijn loods bij recreatieplas Bussloo. ’s Nachts zou hij nog zijn banden hebben gewisseld ‘om bandensporen uit te wissen’, meent de aanklager. Daarna liet hij haar achter in het bos nabij Paleis Het Loo.
De locatie waar Sylvia werd gevonden
De locatie waar Sylvia werd gevonden © Luciano de Graaf
“Ik keek om me heen en realiseerde dat ik in een boomrijke omgeving was. Het was stil. In paniek heb ik haar neergelegd en ben toen gevlucht”, verklaart de verdachte.
Hij is een gevaar voor de samenleving, de wereld moet beschermd worden tegen hem
Ruth Jager, advocaat van de familie
Volgens de advocaat van de familie is Van E. een gevaar voor de samenleving. “De wereld moet worden beschermd tegen hem.” Vier keer eerder werd Van E. veroordeeld voor mishandeling, waarvan één keer ook een zedenmisdrijf.

'Eerder bij de keel gegrepen'

Ook bij Sylvia zou hij eerder geweld hebben gebruikt: “Huilend vertelde ze dat hij haar bij de keel had gegrepen, jaren geleden”, zegt Sylvia’s moeder in de rechtbank. “Ik gaf hem een kans omdat ik m’n dochter niet kwijt wilde raken, maar nu ben ik haar alsnog kwijt. Vanaf het moment dat ik hem zag, wist ik als moeder dat hij niet deugde.”
Uit eerder psychiatrisch onderzoek bleek dat Van E. narcistische en antisociale kenmerken heeft. De verdachte weigerde onlangs mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, maar voerde wel enkele gesprekken met een psycholoog. Hier zou Van E. een ‘dominante en verheven’ opstelling hebben laten zien, en ‘prikkelbaarheid en agressiviteit’.
Tegen Jeremy van E. wordt 16 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank doet op 19 februari uitspraak.