Stedendriehoek

Boze boeren stichten brand op snelwegen

Op de middenberm van de A50 hebben boze boeren brand gesticht.
Op de middenberm van de A50 hebben boze boeren brand gesticht. © LDGFotografie
APELDOORN - Meerdere groepen boze boeren hebben maandagavond brand gesticht langs een aantal Gelderse snelwegen. Op de A50, ter hoogte van Apeldoorn, woedde een grote brand in de middenberm en op het wegdek.
Op beelden is te zien hoe aanhangers vol hout, banden en ander vuilnis in de berm van de A50 zijn geleegd en in brand zijn gezet. Ook is er vuurwerk afgestoken. Sommige brandende onderdelen lagen op de weg, waar vrachtwagens en personenauto's langs raasden.
Een correspondent telde zo'n 150 trekkers op en langs de A50. Volgens de politie is bij de brand asbest vrijgekomen. "Specialisten gaan dit ruimen; dit kan de hele nacht duren", meldde een woordvoerder rond 00.15 uur. Inmiddels is de snelweg weer open.

Meerdere protestvuren

De A50 is niet de enige plek waar brand was langs of op de snelweg. Ook op de A28 bij de afrit 't Harde hebben boeren een groot protestvuur aangestoken en verderop woedde een snelwegbrand bij Nijkerk.
Op de A15 is op meerdere plekken brand gesticht en ter hoogte van De Klomp stonden protesterende agrariërs langs twee op- en afritten van de A12.
Op de middenberm van de A50 is door boeren brand gesticht.
Op de middenberm van de A50 is door boeren brand gesticht. © LDGFotografie

Acties zijn aangekondigd

De protestacties zijn vorige week aangekondigd, onder meer door een menigte boeren in Arnhem. Zij trokken naar het provinciehuis om te eisen dat een pakket Europese milieumaatregelen zou worden teruggedraaid.
"Mocht er een overheidsinstantie bovenstaande punten overschrijven, staan wij bij u op de stoep met troep", zo stond in een door boeren opgesteld pamflet.
Boze boeren stichten brand op snelwegen