Noord-Veluwe

Eveline krijgt kanker op 23e, nu heeft ze drie dochters

Eveline Willemsen.
Eveline Willemsen. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Eveline Willemsen kreeg op haar 23e te horen dat ze kanker had. En dat ze nooit kinderen zou krijgen. Inmiddels is ze al ruim elf jaar kankervrij en heeft ze drie gezonde dochters.
"Ik wilde nog van alles doen: mijn studie afmaken, reizen, kinderen krijgen en een toffe baan hebben", zegt Eveline tijdens de Wereldkankerdag in het St. Jansdal in Harderwijk. Maar toen kreeg ze de diagnose lymfeklierkanker, en dan een zeldzame vorm. "40 procent overlevingskans en nooit kinderen krijgen. Toen had ik het gevoel dat de vloer onder me wegzakte."
Dat was in november 2011. Ze moest zes kuren van zeven dagen ondergaan. De verwachting was dat dit in totaal een jaar zou duren, omdat haar lichaam tijd nodig zou hebben om na elke kuur te herstellen. "Maar mijn lichaam herstelde zich snel. Daardoor zijn we maar een halfjaar bezig geweest."

Fel gehoopte nieuws

En toen kreeg ze het fel gehoopte nieuws: "Het staat in mijn geheugen gegrift, 16 mei 2012. Toen werd ik officieel schoon verklaard. Maar je weet nog niet hoe verder. Het was een gekke periode. Ik wist dat ik onvruchtbaar was, maar een aantal weken later bleek ik zwanger te zijn."
"Dat kwam dus heel onverwacht. En niet gepland. Ik was nog ontzettend jong. Ik had wel andere plannen dan moeder worden. Maar het was wel mijn allergrootste wens. In februari 2013 kregen mijn partner en ik een kerngezonde dochter. En nu hebben we drie dochters", glundert Eveline. En ze is docent en projectleider op het Landstede in Harderwijk.
Het zwaarste moment in haar hele traject vond ze de periode voorafgaand aan de diagnose: "Ik was heel ziek en kreeg geen duidelijkheid. Dat was ontzettend zwaar. Ik had ook heel veel pijn en er was geen goede pijnmedicatie. Voor de zomer 2011 kreeg ik vage klachten, zoals buikpijn. Dat duurde lang. Na onderzoek in het ziekenhuis, konden ze het niet verklaren. De diagnose kwam niet."

'Pijn in mijn hele lichaam'

"Na de zomer kreeg ik meer klachten. Pijn in mijn armen, benen, nek, rug. Eigenlijk in mijn hele lichaam waar de botten zitten. Na een aantal maanden ziek zijn, met scans, bloedprikken en verschillende artsen te zien, kreeg in in november 2011 de diagnose lymfeklierkanker."
"Ik had veel pijn, kon niet meer lopen, zat thuis. Toch was ik in eerste instantie ontzettend blij dat ik duidelijkheid had. Het was een mix van gevoelens, want kanker is een beladen woord. Dat slaat in als een bom."

Rollercoaster van emoties

Toen werd ze schoon verklaard. Dat is een van haar mooiste momenten. "Het was een rollercoaster van emoties. Er waren ontzettend verdrietige momenten, eenzame momenten. Veel frustratie, angst, maar ook hoop en bemoediging. Dat bestond naast elkaar. Het heeft me gevormd tot wie ik ben. Het heeft ook heel positieve kanten", benadrukt Eveline.
Ze heeft nog elk jaar of elke twee jaar een controle. "Dat is spannend. Verstandelijk weet ik dat het goed gaat. Maar soms krijg ik lichamelijke klachten voor de controle, slaap ik wat slechter. Het heeft iets beladens."
"Toch zit ik hier. Je hebt niet veel keus. De enige keus die je hebt, is het behandeltraject aangaan als je wilt blijven leven. Overlijden behoort niet tot de opties. Zeker niet op zo jonge leeftijd", blikt Eveline terug.