Achterhoek

Bomvol brandweermuseum zoekt '300 vierkante meter' ruimte

Gerrit Nijhof van het Brandweermuseum in Borculo.
Gerrit Nijhof van het Brandweermuseum in Borculo. © Omroep Gelderland
BORCULO - De kleur rood is uitbundig aanwezig in het voormalige schoolgebouw in Borculo. Zo ook in de door de brandweervrijwilligers aangebouwde ruimte. Het Brandweermuseum is naar eigen zeggen het grootste van het land. Nu hebben ze een flink probleem met de ruimte.
Tientallen historische brandweerwagens heeft het museum. Ook waterpompen, uniformen, brandblussers en wat je maar niet kunt bedenken op het gebied van brandbestrijding zijn in het museum te zien.
Maar ondanks de rijke collectie, is in het museum op veel plekken te weinig ruimte om echt om de brandweerwagens heen te lopen. Ook mensen in een rolstoel kunnen nu niet op alle plekken komen.

Op zoek naar nieuwe ruimte

Er is wel een depot - een bewaarplaats voor museumstukken - maar door het gebrek aan ruimte is het vaak al een hele operatie om brandweerwagens uit te wisselen. "Als je een schilderijententoonstelling hebt, dan pak je ze een keer op en zet je ze op de zolder. Dit gaat hier niet.", zegt Nijhof wijzend op de brandweerwagens.
Maar nu wordt het depot dat het museum even verderop heeft binnenkort gesloopt. Het oude gebouw moet wijken voor de nieuwbouw van woningen. De problemen voor het museum worden hierdoor alleen maar groter. Ze zijn dan ook druk op zoek naar een nieuwe ruimte.

Uit de brand helpen

"De ruimte moet droog zijn en liefst 300 vierkant meter groot", zo vertelt vrijwilliger Gertie Voskamp. Ook de afstand maakt uit. Ze denken aan maximaal 7 kilometer van het museum in Borculo. Het bestuur snapt dat het lastig is en dat ook niet iedere lege ruimte geschikt is. Toch hopen ze snel een gegadigde te vinden die ze uit de brand weet te helpen.
Bekijk hieronder hoe het er in het Brandweermuseum aan toe gaat:
Brandweermuseum heeft ruimtetekort