Rijk van Nijmegen

Man cel in voor mishandelen ex-vriendin in Ronald McDonald Huis

Het Ronald McDonald Huis
Het Ronald McDonald Huis © Google Maps
NIJMEGEN - Een 30-jarige man uit Enschede is maandag veroordeeld voor het mishandelen van zijn ex-vriendin en het bedreigen van haar ouders. Hij kreeg een celstraf van 473 dagen, waarvan een jaar voorwaardelijk.
De ex-partner van de man verbleef in augustus 2023 in het Ronald McDonald Huis naast het Radboudumc in Nijmegen. Ze was ongeveer een week eerder bevallen en het zoontje van haar en de man was ernstig ziek en moest geopereerd worden in het ziekenhuis.

Elleboogstoot in buik van ex

Volgens de vrouw en haar moeder kwam de man hun kamer in het Ronald McDonald Huis binnen en mishandelde zijn ex-partner. Daarbij gaf hij onder andere een elleboogstoot in haar buik. Vervolgens bedreigde hij de moeder, zo getuigden de twee vrouwen. Een dag later zou hij ook de vader van zijn ex hebben bedreigd, vlak voor de ingang van de kinderafdeling van het ziekenhuis.
De rechtbank vindt de mishandeling en de bedreigingen bewezen, mede omdat de verklaring van de ex-vriendin wordt ondersteund door de verklaring van haar moeder. De man is eerder veroordeeld voor geweldsdelicten en liep nog in een proeftijd van een eerdere straf.

Geen alcohol en drugs

De Enschedeër heeft het onvoorwaardelijke deel van zijn straf inmiddels al uitgezeten. Voor het voorwaardelijke deel geldt een proeftijd van drie jaar. Hier zijn bijzondere voorwaarden aan verbonden. Zo moet hij maximaal een jaar in een kliniek worden behandeld. Ook na die opname moet hij zich blijven laten behandelen en verblijven in een instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang.
Daarnaast mag hij geen alcohol en drugs gebruiken en geen contact hebben met de slachtoffers. Als hij die voorwaarden overtreedt, moet hij alsnog een jaar de cel in.