Gelderse Vallei

Man die dodelijk ongeval veroorzaakte krijgt taakstraf

Enorme ravage na dodelijk ongeluk op A30.
Enorme ravage na dodelijk ongeluk op A30. © William Harthoorn/Persbureau Heitink
EDE - Een 49-jarige vrachtwagenchauffeur uit Herveld is maandag veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op de A30 bij Ede. Hij kreeg de maximale taakstraf van 240 uur en hij mag een jaar lang geen motorvoertuigen besturen.
Op 19 januari 2022 reed de chauffeur in op een stilstaande file. Hij lette niet goed op de weg, omdat hij een appel uit zijn rugzak wilde halen. De man botste op de auto voor hem, die weer op de auto daarvoor botste. Een van de inzittenden in de auto voor de man overleed aan de gevolgen van het ongeval. Drie anderen raakten gewond.

'Had voorkomen kunnen worden'

Volgens de rechtbank heeft de Hervelder "aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gereden". Wel is duidelijk dat de man het ongeval niet opzettelijk heeft veroorzaakt en dit ook zeker niet heeft gewild.
Maar het had wel voorkomen kunnen worden. Zeker omdat het licht mistig was en er geen straatverlichting of matrixborden waren, had de man beter moeten opletten.
In overeenstemming met de eis van de officier van justitie legde de rechtbank de taakstraf van 240 uur op en een rijontzegging van een jaar.