Rivierengebied

Carnavalvierders zetten dorp op zijn kop

De carnavalvierders.
De carnavalvierders. © Omroep Gelderland
DRUTEN - Een bijzondere carnavalseditie voor Drutenaren. Speciaal voor dorpsgenoten ouder dan 50 jaar is daar vandaag een knallend carnavalsfeest gehouden.
"Ze doen het hier goed. Zelf kom ik uit Limburg maar dit is echt een mooi feest". De vrolijke mevrouw is duidelijk de 50 al lang geleden gepasseerd, maar zij is een kenner. En als zij deze zogeheten 'veur prööve' - het voorproefje - meer dan oké vindt, dan is het zeker een succes.

De eerste keer

Voorheen vierden senioren in Druten carnaval in hun eigen verzorgingshuis. Leden van de plaatselijke carnavalsvereniging De Blauwe Bok kwamen dan op verschillende locaties een feestje bouwen. Maar dat was het toch niet helemaal, volgens Jeroen Beekhuizen van die vereniging.
"De bezoekjes deden wij dan op de woensdagmiddag. Maar dat was eigenlijk best moeilijk te regelen omdat je er echt tijd voor vrij moest maken van je werk. Ook jongere vrijwilligers moesten hun schoolwerk even laten staan. Daarom hebben wij dit jaar voor het eerst één groot feest op zondag. De sfeer is super."
De carnavalvierders.

Het dak eraf in Druten

Ook al gaat de polonaise wat stijfjes en zijn de carnavalskrakers de hits van zo'n 40 jaar geleden, de senioren gaan helemaal los. Meezingen of zelfs schreeuwen is de normaal. Een aantal bejaarden heeft zich ook omgekleed in moderne felgekleurde pakken.
Maximaal genieten in Druten dus. "Dit is leuk! Want hoe leuk is het als zoveel mogelijk carnavallers zich hier uitleven. En als je moe bent, blijf je even rustig zitten en geniet je gewoon van de muziek en de sfeer", aldus Tony Zeeuwen, voorzittter van de plaatselijke ouderenvereniging Dronio. Zij is in haar nopjes.
Als het aan haar ligt is er in 2025 weer een groot carnavalsfeest, speciaal voor ouderen in Druten. "Want dit smaakt naar meer."