Rivierengebied

Portretten van laaggeletterden: 'Taal is het belangrijkste ter wereld'

Het moment suprême.
Het moment suprême. © Omroep Gelderland
TIEL - Nederlands kunnen lezen en schrijven is niet vanzelfsprekend. Zeker als Nederlands niet je moedertaal is, of wanneer je als kind een slechte basis hebt gehad in de taal. De expositie 'Wat ben je mooi' in Tiel bestaat uit portretten van mensen die op latere leeftijd Nederlands hebben geleerd.
"Als je de taal niet begrijpt, dan kun je niet goed leven. Taal is het belangrijkste ter wereld", vertelt Shayesta. De jonge vrouw is afkomstig uit Afghanistan en leerde op latere leeftijd de Nederlandse taal met behulp van Rivor volwassenenonderwijs, dat nu de portretten exposeert.
In 2022 kwam zij met haar familie naar Nederland. Dankzij Rivor kan ze zich nu verstaanbaar maken in alledaagse situaties, zoals in een winkel of een dokterspraktijk.

'Je bent dom'

"Veel mensen die vanuit het buitenland komen waaronder inburgeraars en statushouders, moeten de Nederlandse taal leren. Dit is ook een vereist voor de inburgering", vertelt Evelien Drost van Rivor volwassenenonderwijs.
Het niet kunnen spreken en lezen zorgt sneller voor vervelende opmerkingen. Mensen voelen zich vaak onbegrepen. "Ik hoor weleens dat mensen zeggen: 'Je Nederlands is slecht dus je bent dom'", vertelt Drost.
"Voor deze groep willen we met de expositie meer begrip creëren." Drost kijkt dan ook tevreden terug op de opening van de expositie, afgelopen donderdag. "We hebben veel positieve reacties gekregen."

'Liep tegen de lamp bij sollicitatie'

Niet alleen nieuwe Nederlanders, maar ook mensen die vroeger minder taalles hebben gehad, hebben moeite met Nederlands. Zoals Jan, hij had als kind geen zin om op school op te letten. Hij vertelt: "Ik wilde nooit leren, maar ik wilde wel werken."
Doordat Jan liever met zijn handen werkte, had hij tijdens zijn werk het lezen niet zo hard nodig, vond hij. Totdat hij werd ontslagen. Hij moest een nieuwe baan zoeken en liep daar vast. "Ik liep tegen de lamp toen ik moest gaan solliciteren."

'Grammatica is lastig'

Drost moedigt aan om vooral te blijven oefenen met de taal. "Nederlands is soms moeilijk, soms makkelijk. Maar de grammatica is echt lastig", vertelt de volwassen leerling Shayesta. Ook Jan vindt het soms moeilijk. "Ik moet heel veel concentreren. Veel nadenken voordat ik het kan schrijven."
Toch blijft hij het proberen. "Veel doen en dan gaat het op een gegeven moment makkelijker." De Expositie 'Wat ben je mooi', geeft iedereen de mogelijkheid om de verhalen achter de persoon te ontdekken. Deze is nog tot 24 februari te zien in het Cultuurcentrum Zinder in Tiel.