Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Woede om dood meisje (14): 'Ze rijden hier als idioten'

Omwonende Edwin Lugt.
Omwonende Edwin Lugt. © Omroep Gelderland
EPE - Epe rouwt om de dood van het meisje dat rond middernacht het leven liet na een botsing met een auto. De bestuurder van de auto reed door en is nog niet gevonden. Aanwonenden waarschuwen al langer. "Het is schandalig en verdrietig dat dit moet gebeuren voordat de gemeente eindelijk eens een keer wat doet."
Update: de politie zoekt de bestuurder van een Volkswagen Polo.
Onze verslaggever ontmoet zondagmorgen drie meisjes op een bankje bij de oversteekplaats, vlakbij de plek van het ongeval. De drie zijn hun vriendinnetje verloren.
"Ik voel me slecht, ze was mijn beste vriendin", zegt een van hen. "Ik kwam, hier in de nacht aan. Ze lag er, in de tent en een doek over haar heen." De twee hadden zaterdagavond nog contact. "Ze vroeg of ik haar naar huis kon brengen, maar ik kon niet weg."
Ik vind het echt heel naar
Een van de drie vriendinnen
Een ander vriendinnetje zit er verslagen bij. Ze had het niet verwacht, vertelt ze. "Ik vind het echt heel naar. "
Epenaar Edwin Lugt woont sinds twee maanden 150 meter van de plaats van de fatale aanrijding. "Het verbaast me niet dat dit nu een keer gebeurt, het is wel heel erg verdrietig", zegt Lugt.
De oversteekplaats in Epe waar het meisje omkwam.
De oversteekplaats in Epe waar het meisje omkwam. © Omroep Gelderland
"Ik ben al de afgelopen weken een keer naar de politie geweest. Ze rijden hier als idioten. Zo'n 500 meter hierachter ligt een rotonde en dan voelen bepaalde personen blijkbaar de noodzaak om daarna even goed op het gas te trappen. We wandelen hier 's avonds vaak en we denken dan wel eens: die rijden 80 of 100 kilometer per uur. Ook hier. We zijn erg op onze hoede."

Burgemeester: schokgolf door het dorp

Frans Maassen had jarenlang een kapsalon midden in het dorp. "Verkeer rijdt er heel hard, met 70 tot 80 kilometer komen ze het dorp in", zegt Maassen tegen Omroep Gelderland. De politie treedt zelden op tegen hardrijders, zegt hij.
Bij Lugt overheerst woede: "Het is schandalig en verdrietig dat dit moet gebeuren voordat de gemeente eindelijk eens een keer wat doet. Ik weet dat ik niet de enige ben die heeft geklaagd."
"Dit gaat als een schokgolf door het dorp", zegt burgemeester Tom Horn op Radio Gelderland. Hij spreekt van een verschrikkelijk en dramatisch ongeluk. "Mijn gedachten zijn bij familie, vrienden en klasgenoten. Dit heeft veel impact in Epe, een dorp waar veel mensen elkaar kennen."
Horn wil niet ingaan op berichten dat op de weg waar het meisje om het leven kwam te snel wordt gereden. "We moeten het onderzoek van de politie afwachten."
Ongeluk Epe

Bestuurder nog niet gevonden

Een woordvoerder van de politie kon zondagmorgen weinig zeggen, behalve dat er bij de dodelijke aanrijding een auto was betrokken die is doorgereden. "We zijn nog op zoek naar de bestuurder", laat hij weten. Verder zoekt de politie mogelijke getuigen die agenten nog niet gesproken hebben.

Doorrijden na ongeluk

Doorrijden na een ongeluk is in principe strafbaar. Politie en justitie houden rekening met vluchtgedrag door paniek en schrik. Doorrijders krijgen daarom 12 uur de tijd om zich na een ongeluk te melden bij de politie. "Niemand gaat 's ochtends de deur uit om een verkeersongeluk te veroorzaken", zegt rechter Rogier Sonneveldt op rechtspraak.nl. "Het gaat in verkeerszaken niet om opzet, maar om schuld. Hoe groters iemands schuld, hoe zwaarder de straf."